Cântece bănăţene, pe meleaguri hunedorene


Indiferent în ce zonă a ţării te afli, atunci când interpretezi un cântec popular şi acela dacă se poate să fie autentic – de la mama lui –, te înţelege fiecare român. Duminică, 7 aprilie, am fost invitaţi de către domna Elis Urs, realizatoarea emisiunii „La izvor de cântec drag”, de la Hunedoara TV, singura televiziune cu profil local din judeţul Hunedoara, cu emisie de 24 ore din 24, Daniela Văcărescu, Maria Garaş şi subsemnatul, fiind primiţi aici ca adevăraţi goşti. Hunedoara TV este o staţie locală de tip generalist, cu emisiuni prin cablu, având redacţia şi studioul în Deva şi fiind formată din jurnalişti profesionişti.

Emisiunea „La izvor de cântec drag” este realizată şi prezentată de îndrăgita Elis Ursu, o doamnă cu vaste cunoştinţe în ale folclorului, şi nu numai, încă din timpurile trecute. Domnia-sa şi noi, cei trei bănăţeni, am intrat în casele hunedorenilor cu cântecele noastre tradiţionale româneşti din Banat, ducând mesajul şi frumuseţea cântecelor populare specifice zonei. Daniela Văcărescu şi subsemnatul am prezentat frumosul folclor de pe Valea Timişului, iar doamna Maria Garaş a interpretat cântece din zona Coronini (Pescari), o zonă foarte frumoasă, dar mai puţin cunoscută din punct de vedere muzical. Comuna este situată în sudul Banatului, pe malul stâng al Dunării, în apropierea oraşului Moldova Nouă, doamna Maria Garaş având un repertoriu cu totul autentic din această zonă, inclusiv costumul. În emisiune a fost mai mult abordată de către doamna Elis. Am aflat, atât noi, cei din platou, cât şi telespectatorii, că numele de Coronini al comunei provine de la numele contelui Ioan Coronini, fost guvernator între anii 1851-1859. Locuitorii sunt veniţi din Oltenia, în toamna anului 1784.

Pe parcursul a patru ore de emisie, am povestit şi am cântat, bucurând telespectatorii care ne-au inundat cu telefoanele, cerând dedicaţii muzicale pentru familie şi prietenii apropiaţi. Pot să spun că, deşi am fost prezent pe platourile multor televiziuni din ţară, această emisiune a fost cu totul specială, prin modul de prezentare al doamnei Elis şi prin contribuţia lui Raul Rosetti, coordonator/editor general, precum şi a lui Ovidiu Iancău, editor imagine. Aş dori să mulţumesc pe această cale soţului doamnei Maria Garaş, Nistor Garaş, care s-a sacrificat, din toate punctele de vedere, pentru ca noi să fim prezenţi la timp în această emisiune.

Ştefan ISAC