Aşezămintele pentru pensionari, o necesitate


Aşa-zisa liberalizare a tarifelor la gaze şi energie electrică, prin alinierea lor la lumea civilizată – vezi Uniunea Europeană – s-a făcut în timp ce veniturile pensionarilor sunt cele din Lumea a treia (nu fac referire aici la pensiile de lux).

Chiar şi indexarea pensiilor cu 3,76 % începând cu 1 ianuarie a.c., după 4 ani în care ele nu au mai fost indexate (apropo de zecimalele de la coeficientul de indexare, este o premieră în istoria postdecembristă a indexării pensiilor, când se adaugă zecimale, lucru ce demonstrează că bugetul de pensii este într-o situaţie dramatică) nu a adus nicio ameliorare a nivelului de trai, asta şi datorită creşterii aberante a preţurilor la alimentele de bază şi la celelalte utilităţi – salubritate şi apă, de exemplu.

Situaţia celor 800 de pensionari cu pensii de sub 500 de lei din Oţelu Roşu este dramatică şi ei sunt, la propriu, muritori de foame. Cunosc familii de pensionari care şi-au vândut caloriferele la fier-vechi ca să fie siguri că nu-şi vor folosi centrala de apartament, iarna trecută achitând o factură lunară la gaze de 14 milioane de lei vechi. Aceeaşi situaţie este specifică şi pensionarilor cu venituri mici din celelalte comune limitrofe oraşului.

Scriu acest articol pentru a sensibiliza factorii de decizie de la nivel local şi judeţean, având în acelaşi timp informaţia că de la 1 ianuarie a.c. sunt fonduri europene pentru astfel de proiecte.

Închei arătând că în anul 2008 am vizitat Slovacia şi am văzut un aşezământ pentru pensionari cu venituri reduse, unde inclusiv terenul a fost cumpărat din fonduri europene, cofinanţarea fiind doar la nivelul ministerului de resort, lunar primindu-se aici ajutoare alimentare de la UE, pentru buna funcţionare a aşezământului.

Intrând într-o astfel de locaţie, am avut impresia că intru într-o staţiune de odihnă, cu căsuţe cochete cu un singur nivel, diferite ateliere de reparaţii şi prestări servicii (frizerie, coafor, cizmărie, croitorie), unde pensionarii din cadrul aşezământului prestau servicii la preţuri modice, inclusiv pentru populaţia din orăşelul respectiv.

Grigorie ŞTEŢCO

Liga Pensionarilor Caraş-Severin

Filiala Oţelu Roşu