Cinci ani de la Ama Dablam


O dată la 823 de ani, în luna octombrie sunt cuprinse cinci zile de vineri, cinci zile de sâmbătă şi cinci zile de duminică. „La toate acestea, aş adăuga că, pentru mine, 2010 are şi o altă semnificaţie: împlinirea a cinci ani de când, împreună cu Florin Grama, am cucerit, în premieră naţională, Vârful Ama Dablam din Himalaya”, ne-a declarat alpinistul caransebeşean, Cornel (Coco) Galescu. De atunci, masivul nu s-a mai lăsat învins de nicio expediţie românească, toate încercările alpiniştilor noştri soldându-se cu eşecuri. Mai mult, după un an, în 2006, o avalanşă puternică a ucis 8 alpinişti. „Ca specialist în domeniu, văd cucerirea Vârfului Ama Dablam, de 6.812 metri, ca un eveniment ce ne apropie de performanţele alpinismului mondial”, mai spune Galescu.

De altfel, expediţia lor din 2005 a constituit o cucerire tehnică şi, în acelaşi timp, a fost o expediţie necomercială, cei doi alpinişti caransebeşeni pornind atunci în lupta cu muntele fără şerpaşi, fără tuburi cu oxigen, fără ca o echipă locală să le pregătească terenul, bazându-se doar pe experienţa, pregătirea şi hotărârea lor. Cei doi alpinişti au înfipt în vârful muntelui două steaguri: al României şi al Caransebeşului.

Pentru marcarea evenimentului, Coco intenţionează să organizeze, în această lună, o serie de proiecţii de imagini în şcoli, în speranţa că aşa va determina tineretul să se îndrepte spre unul dintre sporturile extreme.

Alături de vârful K1, acesta este unul dintre cele mai grele vârfuri de escaladat, din punct de vedere tehnic, din Nepal şi din Masivul Himalaya.

Carmen SENCO