Cerul – prea mic pentru un „război” atât de frumos…


Tradiţia aviatică a continuat la Caransebeş, cu un nou spectacol aerian ce s-a desfăşurat pe aeroportul capitalei „Ţării Gugulanilor”, la sfârşitul săptămânii trecute. Astfel, în cadrul evenimentului intitulat „Caransebeş Airshow”, iubitorii de zbor au avut ocazia să-i urmărească în acţiune sâmbătă, 26 septembrie, pe unii dintre cei mai experimentaţi şi talentaţi piloți din România.

Spectatorii au asistat la demonstraţiile aviatice susţinute de „Şoimii României”, cu avioane „Extra 300”, ale Aeroclubului României. Piloţii fac parte din lotul naţional de acrobaţie al țării noastre, cu participări de succes la concursuri naţionale şi internaţionale, aceștia având o vastă experienţă de zbor. Aparatele au evoluat atât individual, cât şi în formație, iar piloții, printre care s-au numărat George Rotaru, directorul Aeroclubului României, Cristian Iorgov, comandantul Aeroclubului Caransebeş şi „aripa” stângă a echipei României, precum şi vicecampionul european Ferencz Laszlo, au executat exerciţii cu grad ridicat de dificultate, de la tonouri, lupinguri, ascensiuni verticale, viraje strânse şi largi, până la cele mai spectaculoase combinaţii între aceste elemente.

Au evoluat, de asemenea, la acest miting aviatic, şi alte tipuri de aeronave – de transport şi de turism, aparate ultrauşoare, dar şi pentru operaţiuni speciale, din dotarea Ministerului de Interne, punctul de atracţie fiind un elicopter MI 17, cel mai puernic din ţara noastră, care a simulat şi o operaţiune de salvare.

Nu au putut fi prezenţi la Caransebeş componenţii echipei naţionale de paraşutişti a României, care, chiar în acele zile, au participat la Campionatul Mondial de Paraşutism, desfăşurat în perioada 23-29 septembrie.

Numeroşii participanţi prezenţi pe aeroport, unii dintre aceştia veniţi chiar de la Reşiţa sau Lugoj, au putut vizita expoziţia de tehnică militară a Inspectoratului General de Aviaţie, constând în elicoptere de luptă performante, amenajată la sol. În cadrul acestei acţiuni, au fost prezentaţi publicului şi cursanţii din Caransebeş ai Aeroclubului României, care şi-au luat brevetul de pilot.

Intrarea publicului pe aeroport s-a făcut la modul gratuit, iar doritorii au avut posibilitatea să se fotografieze în compania piloţilor favoriţi şi cu aparatele de zbor.

Mitingul aviatic intitulat „Caransebeş Airshow”, manifestare ajunsă anul acesta la cea de a V-a ediţie, a fost organizat de Primăria municipiului şi Casa de Cultură „George Suru”, cu implicarea Aeroclubului României.

Vasi POPESCU