,,Cel mai mult mi-aş dori să înceteze această criză politică”


 • Interviu cu Romulus Marius Damian, primarul comunei Teregova
 • Domnule primar, actuala criză muşcă nu doar din sectorul privat,

ci şi din aparatul administrativ, şi austeritatea e mare. Cum se simte asta concret, la Teregova, şi ce aveţi de gând să faceţi ca să vă descurcaţi, s-o scoateţi cumva la capăt?

 • Este adevărat, administraţiile locale sunt cele mai afectate de această

criză. M-am obişnuit ca, de 6 ani, Teregova să aibă printre cele mai slabe bugete, dar în acelaşi timp am devenit mai puternic, pentru că atunci când ai bani poţi să faci multe, dar puterea şi realizările pot să fie depline atunci când nu ai bani, muncind şi luptând mai mult.

 • Enumeraţi, vă rog, trei dintre cele mai importante realizări ale dv.

de când ocupaţi funcţia de primar al Teregovei.

 • Printre reuşitele cele mai importante aş enumera, printre altele,

realizarea unei primării europene – sunt puţine astfel de sedii în România -, asfaltarea şi cimentarea tuturor străzilor din Teregova şi Rusca-Teregova, precum şi realizarea unei grădiniţe europene, eu zicând că putem concura cu oricare grădiniţă de oraş. Mă opresc la acestea trei, pentru ca în altă ediţie să mai enumăr şi alte realizări.

 • Acum spuneţi-mi, vă rog, un lucru pe care aţi dorit să-l faceţi

pentru comună şi pe care, dintr-un motiv sau altul, nu aţi reuşit să-l concretizaţi.

 • Cel mai important proiect început şi nefinalizat ar fi „Sala de

festivităţi”. Această sală de nunţi, pentru circa 1.000 de persoane, este necesară la Teregova, unde nunţile se fac cu un număr mare de invitaţi, proiect pe care doresc cu adevărat să-l finalizez.

 • Dintr-o altă discuţie purtată cu dv. ştiu că sunteţi extrem de

preocupat de accesarea programelor europene. Ce înseamnă ele pentru Teregova?

 • Proiectele europene vor reprezenta în viitor realizările pentru

administraţiile locale. Până acum, am finalizat două – unul la şcoală, pe persoane minoritare (pe romi) şi unul transfrontalier, cu o localitate de Serbia, respectiv cu Uzdin, din Banatul Sârbesc.

 • În încheiere, vă rog să-mi spuneţi, care e următorul proiect al

primarului Romulus Damian?

 • Următorul proiect şi cel mai important este pe Măsura 322 – în valoare

de 2,5 milioane euro, proiect în care s-ar realiza canalizarea în Teregova şi Rusca-Teregova, cu două staţii de epurare separate, asfaltarea unei străzi laterale (Saiba – 1 km), un after-school şi dotări Cămin Cultural. Cel mai mult mi-aş dori ca să înceteze această criză politică, să putem bea o şampanie împreună, indiferent că suntem de la PSD, PD-L, PNL, şi mai ales la Teregova să pot fi ajutat de teregovenii mei, domnii directori Ioan Dragomir, Romică Anculia, Ianăş Roseţi, Ghiţă Roşeţi, Pompilius Smultea, Lică Vlaicu, de primarul Reşiţei, Mihai Stepanescu, şi alţii.

A consemnat

Sonia BERGER