Caransebeşul şi-a inaugurat poarta de intrare în Cetate


          Luni, 30 mai, a avut loc inaugurarea Turnului amplasat la intrarea în municipiul Caransebeş, dinspre Reşiţa. La eveniment au luat parte primarul Marcel Vela, P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, revoluţionari, reprezentanţi ai administraţiei locale a municipiului şi ai clerului.

După ce i-a mulţumit ierarhului pentru că a binecuvântat această construcţie cu o înălţime de 19,5 metri, la care se adaugă cei 9 metri ai catargului pe care e arborat drapelul României, Marcel Vela a spus: „Turnul pe care îl inaugurăm acum simbolizează tot ceea ce aduce aminte de jertfa înaintaşilor noştri, a eroilor, de Cetatea Caransebeşului ca entitate de elită a Banatului Montan în decursul veacurilor, dar în mod special acest turn aduce aminte de cei care au apărat Caransebeşul de comunism. El reprezintă un omagiu adus celor care au murit în 21 decembrie şi în zilele următoare din decembrie 1989 la Caransebeş, declarat Oraş-martir, al doilea oraş liber de comunism, după Timişoara. Ţin să mulţumesc revoluţionarilor care sunt acum, aici, fiindcă prezenţa lor arată că spiritul Revoluţiei nu a murit la Caransebeş. Acest turn să vegheze în anii, în deceniile şi în secolele care vin, poarta de intrare în Cetatea Caransebeşului, aducând aminte generaţiilor următoare că, aici, au existat cândva români care şi-au cinstit înaintaşii”.

„Inaugurăm azi acest turn al credinţei înaintaşilor noştri. Acest turn care străjuieşte Cetatea Caransebeşului a fost ridicat, la iniţiativa primarului Marcel Vela, în memoria eroilor Revoluţiei Române, care s-au jertfit în Decembrie 1989 şi în această cetate binecuvântată de Dumnezeu, capitală culturală şi spirituală a Banatului Montan”, a spus P.S. Lucian Mic.

După ce a amintit că în cei 10 ani, 3 luni şi 3 zile de când colaborează în municipiu au inaugurat şi au binecuvântat multe obiective, Episcopul Caransebeşului a adăugat: „Cred că inaugurarea de astăzi este o încununare a tuturor evenimentelor la care am participat împreună. În calitatea pe care încă o mai aveţi, aceea de primar al municipiului Caransebeş, aş vrea să vă mărturisesc că am ţinut foarte mult ca astăzi să fim împreună la acest turn al credinţei înaintaşilor noştri, al martirilor şi eroilor neamului nostru românesc, aşa cum s-a întâmplat şi la inaugurarea festivă a Cinematografului «Luna», pentru că şi acolo aţi muncit mult. Astăzi, pot să spun că este un sfârşit într-o etapă, rugându-l pe Bunul Dumnezeu să vă binecuvânteze să aveţi un nou început în fruntea judeţului Caraş-Severin, care se confundă cu limitele actuale ale Episcopiei Caransebeşului”.

În încheiere, primarul Marcel Vela i-a oferit cheia de intrare în turn Episcopului Caransebeşului, Lucian Mic.

Bogdan NAUM

Foto: Doru BĂLĂŞOIU