Caransebeşul se arată deschis pentru o… închisoare


Recent, Administraţia Naţională a Penitenciarelor a luat hotărârea de a înfiinţa o închisoare în Caraş-Severin. Marcel Vela vrea să atragă această investiţie la Caransebeş, în acest sens punând, gratuit, la dispoziţia ANP, un teren pentru ridicarea unui penitenciar. Pentru a convinge Agenţia să aleagă municipiul de pe Timiş şi Sebeş, Marcel Vela a aruncat în luptă „artileria grea” a oraşului: căile de comunicaţii (Drumul European 70) şi poziţia geografică, menţionând şi posibilitatea de a alege între mai multe locaţii pentru ridicarea închisorii, toate dotate cu utilităţile necesare.

„Punem la dispoziţia Ministerului Justiţiei un teren de 8 ha pentru ca ANP să realizeze aici o investiţie la nivel european. Dacă se concretizează acest penitenciar, se vor crea noi locuri de muncă, se vor încasa sume mari la impozitele locale. Şi foarte important: forţa de muncă ieftină oferită de această locaţie va fi foarte atractivă pentru fabricile şi fermele din zona Caransebeş, ne-a spus Marcel Vela.

Până în urmă cu 40 de ani, Caransebeşul a avut o închisoare, ce data din perioada interbelică, ulterior clădirea fiind transformată în liceu. Iniţiativa lui Marcel Vela a fost precedată, în primele luni ale acestui an, de cea a lui Mihai Stepanescu, primarul Reşiţei, care încerca să convingă ANP să ridice o puşcărie în municipiul de pe malurile Bârzavei. Interesul celor două oraşe pentru penitenciare este uşor de înţeles, întrucât astfel de instituţii în general nu duc lipsă de „clienţi“.

Sonia BERGER