Caransebeşul, pentru Patrie!


La Caransebeş, sărbătorirea Zilei Armatei Române a început la Cercul Militar, unde duminică, 25 octombrie, col. (r) Liviu Groza a expus publicului, în premieră, o serie de documente şi fotografii legate de activitatea Regimentului 96 Infanterie din Caransebeş, în Campania din Vest, din Al Doilea Război Mondial. Despre istoricul caransebeşean care a adunat cu migală sau a păstrat aceste exponate primite de la col. Corneliu Fortunescu, comandantul Regimentului 96, precum şi despre expoziţie, au vorbit Ioan Cojocariu, directorul Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeş, prof. univ. dr. Ilie Cristescu, avocatul Gabriel Schmaler, precum şi generalul Ioan Ion.

Regimentul 96 Infanterie Caransebeş a fost înfiinţat imediat după realizarea României Mari, respectiv în 1919, şi a fost cantonat în cazarma care s-a demolat și era situată vizavi de Euroshopping Mall. Soldaţii au fost recrutaţi numai şi numai din fostul Regiment de Graniţă, fiind, cu alte cuvinte, un regiment urmaş al grănicerilor bănăţeni. Am avut fericita ocazie să primesc aceste documente din partea colonelului Fortunescu, dar am mai adus şi de la Bucureşti şi Piteşti, şi iată că am ajuns să dau viaţă acestor documente despre care credeam că vor sta permanent în cutiile în care le păstram. Am expus astăzi fotografii de la oamenii care au avut bunăvoinţa să mi le dea, hărţi, scrisori cutremurătoare, ordine de luptă, jurnale de operaţiuni sau distincţii militare, dintre care am expus aici peste o sută de obiecte”, a spus Liviu Groza.

Imediat după acest eveniment, cei prezenţi s-au deplasat în Parcul „Gen. Ioan Dragalina”, unde în prezenţa reprezentanţilor administraţiei judeţene şi locale, precum şi ai Parlamentului României, Armatei, Poliţiei, Clerului, dar şi ai veteranilor de război, ai partidelor politice, cadrelor didactice şi elevilor, a avut loc festivitatea de depunere de coroane la statuia Eroului Naţional, Gen. Ioan Dragalina.

După un Te Deum oficiat de un sobor de preoți, în frunte cu pr. Daniel Alic, consilier cultural al Episcopiei Caransebeşului, şi citirea mesajului P.S.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului, a luat cuvântul lt.-col. Viorel Pietrariu, comandantul Garnizoanei Caransebeş. După ce le-a vorbit celor prezenţi în parc despre faptul că Ziua Armatei a fost sărbătorită pentru prima dată în 2 octombrie 1951, iar din anul 1959 a fost stabilită ca zi aniversară data de 25 octombrie, despre momentul 25 octombrie 1944, când Armata Română elibera ultima palmă de pământ românesc de sub ocupaţie străină, oraşul Carei, şi despre jertfa de sânge făcută de ostaşi pentru eliberarea Transilvaniei, sau efortul economic, care a atins fabuloasa sumă de peste un miliard de dolari, zilnic contribuţia ţării noastre în războiul antihitlerist fiind de aproape cinci milioane de dolari, el a adăugat: „La această conflagraţie a luat parte şi Regimentul 96 Infanterie, ce îşi avea garnizoana de reşedinţă la Caransebeş. Acest regiment s-a remarcat în luptele de la Păuliş, de pe teritoriul Ungariei şi Cehoslovaciei. Sunt demne de amintit faptele eroice săvârșite de doi caransebeşeni, colegi de liceu, care au făcut parte din compania-pionier a regimentului, care au fost răniţi de explozia minelor acoperite de zăpadă. Faptele lor eroice au fost răsplătite cu Ordine de prim rang. Astfel, sublocotenentului Constantin Poiană i s-a conferit Ordinul «Mihai Viteazul», clasa a III-a, iar sublocotenentului Emerich Polacek i s-a conferit Ordinul «Coroana României cu Spade», în Grad de Cavaler. Deosebit de importante au fost luptele duse de Regimentul 96 Infanterie pentru eliberarea Budapestei. Nimic nu i-a speriat pe ostaşii regimentului, care au cucerit oraşul casă cu casă, stradă cu stradă, sfidând moartea, dar obţinând victoria”.

Trebuie să vă mulţumesc, stimate cadre militare, pentru toată jertfa dumneavoastră, pentru tot sacrificiul adus, pentru ca România să fie un stat demn şi independent. Nu este vorba numai de cei 800.000 de militari căzuţi la datorie sau răniţi în cel de Al Doilea Război Mondial. Este vorba de toţi militarii care şi-au dat viaţa pentru România, care au luptat pentru independenţă la 1877, eroi din Primul Război Mondial, aşa cum a fost eroul nostru de la Jiu, Generalul Dragalina. Este vorba de toţi militarii care în aceste zile se află pe teatrele de operaţiuni din Irak, Afganistan, în Africa, şi care au reprezentat cu cinste România”, a spus deputatul Dan-Laurenţiu Tocuţ.

Vicepreşedintele Consiliului judeţean, Ilie Iova, s-a referit în discursul său la faptul că cetăţenii nu fac altceva decât să celebreze, alături de cadrele militare, o instituţie care, în decursul veacurilor, s-a ocupat de independenţa, suveranitatea şi integritatea României. „În numele instituţiei pe care o reprezint, aş dori să vă urez un călduros La mulţi ani, să spun glorie veşnică tuturor celor care s-au jertfit în lupte şi în teatrele de operaţiuni, şi, în acelaşi timp, aş vrea să-i felicit pe toţi cei care, acum, nu pot fi alături de noi, fiind în diversele teatre de operaţiuni”, a spus Ilie Iova.

Azi, pe o vreme frumoasă, este a douăsprezecea zi de 25 Octombrie de când, în calitate de primar, am onoarea, privilegiul şi bucuria de a fi aici, în faţa generalului din Primul Război Mondial, împreună cu dumneavoastră, evocând, admirând dacă vreţi, dar în mod special mulţumind Armatei Române. În acest spirit de mulţumire, Primăria Caransebeş este singura din România care, în memoria eroilor care s-au jertfit peste graniţele ţării, s-a dus, i-a omagiat şi a ridicat troiţe în locurile unde ei au spus pentru ultima oară «Dumnezeu să mă ierte!». Aşa s-a întâmplat să mergem în Slovenia, în localitatea Miren Kostanjevica, unde au murit români din Caransebeş, apoi, anul trecut, în Cehia, în localitatea Dobroutov, unde Primăria Caransebeş a dus o troiţă în locul unde Poiană, Polacek şi alţi caransebeşeni au luptat pentru eliberarea Cehiei, pentru sfârşitul celui de Al Doilea Război Mondial. Acolo, în Dobroutov, în Cehia, au murit 20.000 de români şi au fost răniţi sau daţi dispăruţi încă 45.000. Spun aceste lucruri pentru a conştientiza, pentru a realiza că Armata, pe timp de pace sau de război, întotdeauna trebuie admirată, evocată, şi în faţa fiecărui militar, noi, civilii, trebuie să zicem un sincer «Mulţumesc!»”, a spus primarul Marcel Vela.

În continuare, pe acordurile muzicale intonate de Fanfara municipiului Caransebeş, dirijată de col. (r) Marius Frăţilă, au depus coroane la statuia Gen. Ioan Dragalina reprezentanţii Episcopiei Caransebeşului, ai Garnizoanei, Primăriei, Consiliului Judeţean, Asociaţiei Veteranilor şi Văduvelor de Război, Asociaţiei Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere, Asociaţiei Luptătorilor „21 Decembrie”, Asociaţiei Răniţilor şi Urmaşilor Răniţilor, Poliţiei Naţionale, Detaşamentului de Pompieri, ai Poliţiei Locale, Muzeului Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă, Comunitatea Evreilor Lugoj – Obştea Caransebeş, ai Spitalului Municipal de Urgenţă, Arhivelor Naţionale, Asociaţiei Municipale a Pensionarilor, ai PNL, PSD şi ALDE, ai Colegiilor Naţionale „C.D. Loga” şi „Traian Doda” şi ai Liceelor Tehnologice „Dacia” şi „Trandafir Cocârlă”.

Sărbătoarea s-a încheiat cu defilarea Gărzii de Onoare.

Sonia BERGER