Caransebeşul pe două roţi


Acţiunile de promovare a mişcării în natură şi de solidaritate cu mediul înconjurător au continuat duminică, 11 septembrie, în capitala Ţării Gugulanilor. Tânărul iubitor de sport şi mediu George Pelin, împreună cu cicliștii din Grupul MTB Caransebeş au organizat ediţia de debut a acțiunii intitulate „Caransebeşul pedalează”. Evenimentul, dedicat amatorilor mersului pe două roţi, a venit ca o continuare firească a recentului concurs „Gugu Trail Race”, care s-a bucurat de un real succes în rândul participanţilor profesionişti, acesta desfăşurându-se pe un traseu dificil, pe teritoriul administrativ al comunei Bucoșnița, în coordonarea lui Marian Constantin Petruţa Iovanovici.

De data aceasta, s-a rulat pe un traseu lin, într-o tură normală, de iniţiere, cu grad de dificultate minim, doar în preajma municipiului de pe malurile Timişului şi Sebeşului. Traseul a avut aproximativ 16 kilometri, cu o diferenţă mică de nivel, de 200 de metri, cicliştii parcurgându-l în peste două ore. A fost o tură accesibilă copiilor, celor mai puţin experimentaţi pe bicicletă şi celor care nu au avut biciclete de teren performante.

La startul turului s-au aliniat aproape 90 de gugulani cu vârste cuprinse între 7 şi 66 de ani. Plecarea s-a dat din Centrul Civic, s-a mers pe asfalt până în cartierul Balta Sărată, după care s-a trecut peste râul Timiș pe podul din apropierea satului Poiana Buchin şi s-a rulat pe drum offroad pe lângă Mânăstirea „Adormirea Maicii Domnului”, cu sosire în Parcul Teiuş.

Acţiunea ciclistă de la Caransebeş s-a încheiat cu oferirea de diplome şi felicitări adresate bicicliştilor de către organizatori, dar şi cu premierea acestora cu şepci cadou oferite de partenerul TMD Friction. Totodată, la final, nu au lipsit socializarea între participanţi, tradiţionalii mici, precum şi rehidratarea de rigoare, efectuată la o terasă binecunoscută din Parcul Teiuş.

„M-am simţit foarte bine la pedalat. Nu am mai participat de mult la o astfel de activitate, la început mi-a fost mai greu, dar am depăşit pe parcurs momentul şi am terminat cu bine cursa. Am avut alături în jur de 30 de copii şi nu au fost niciun fel de incidente, doar câteva cauciucuri dezumflate. De asemenea, am mai racolat de pe traseu şi alţi biciclişti pe care i-am invitat să ne fie alături la sport şi bună-dispoziţie”, ne-a spus Mihaela Pral, cadru didactic de la Colegiul Naţional „C.D. Loga”.

„Mi-a plăcut, a fost relaxant, doresc ca astfel de acţiuni să se repete. Este o oportunitate foarte bună pentru copii de a face sport şi mişcare în natură”, a adăugat Simona Ţimonea.

„Evenimentele sportive de genul acesta vor continua în fiecare lună şi sperăm să avem alături de noi cât mai mulţi participanţi. Ne-a surprins în mod plăcut numărul mare de persoane de toate vârstele care au răspuns invitaţiei noastre la mişcare în natură. Felicitări tuturor pentru reuşita acestui eveniment! Prin această acţiune ne-am propus să ne vadă şoferii în trafic, să respecte bicicliştii, dar şi să promovăm sportul, un mod de viaţă sănătos şi mediul înconjurător, căci este păcat să avem aici o zonă deosebit de frumoasă pentru acest tip de mişcare şi să nu profităm de aceasta”, a spus inițiatorul evenimentului, George Pelin.

Vasi POPESCU

Fotoreporter: George Pelin

Constantin Petruţa Iovanovici