Caransebeşul – Curat! Salvat!


Parcul de agrement Teiuș, o emblemă a orașului Caransebeș, a fost vineri, 19 mai, din nou locul unei acţiuni de ecologizare prin voluntariat. Punctând Săptămâna voluntariatului pe anul 2017, elevi ai Colegiului Naţional C.D. Loga”, îndrumaţi de profesoarele lor, recunoscute ca fiind ecologiste convinse, Lucia Sferle, Petronela Ciobotea şi Floarea Pascal, au participat la ecologizarea acestui parc. În parteneriat cu SC Transal Urbis şi „Asociaţia Sim.Țim la fel”, elevii de la Loga” au periat malul Timișului de la Ștrand până la Cotitură, apoi au urcat la Scenă şi au reuşit să strângă ceea ce alții, inconștienți sau nepăsători, aruncaseră la voia întâmplării, urâţind frumusețea locurilor cu apucături nedemne de un om educat. Zona „Orășelul Copiilor” a revenit pentru ecologizare micuților de clasa I de la Colegiul Loga”, care au ieşit în dimineața de vineri la soare şi au dat şi ei o mână de ajutor, după puterile lor.

„Parcul este bine întreținut, este curat, nu prea am avut ce să strângem, ceea ce ne-a bucurat foarte mult. Ideea era ca micuții să învețe din activitatea aceasta că mediul înconjurător trebuie protejat, şi nu poluat. Ici-colo câte un pet sau câte un ziar, niște fotografii rupte, o lecţie de ecologie la fața locului. Pe adult îl schimbi greu, dar este foarte ruşinos să fii tras de mânecă de către un copilaș, că nu îți arunci la coș ambalajul sau sticla”, a spus Simona Ţimonea, de la Asociaţia „Sim.Țim la fel”.

Cei mai mari însă au avut ceva de lucru pe malul râului, fiindcă Timișul aduce din amonte, zilnic, o mare cantitate de peturi, pungi şi alte deșeuri, care rămân agățate în vegetație sau ajung pe mal când apa se retrage. Problema este veche, de inconștienţă dând dovadă cei din satele de dinainte de Caransebeș, iar caransebeșenii se trezesc cu mizeria în curtea lor. Totuşi, față de alte acțiuni de ecologizare din alți ani, de data aceasta nu s-a strâns o mare cantitate de deșeuri. Acesta este de fapt rezultatul multiplelor acţiuni de ecologizare, de acum înainte trebuind doar întreţinută zona curată, fiindcă încă mai există cetățeni cărora le este lene să se deplaseze cu găleata lor de gunoi până la locurile special amenajate.

A fost o inițiativă foarte bună a Colegiului C.D. Loga”, societatea noastră e deschisă tuturor activităţilor de genul acesta. În cadrul acţiunii s-au strâns aproximativ 20 de saci de deșeuri menajere, plus reciclabile. Sper ca pe viitor oamenii să înțeleagă cât de important e mediul în care trăim şi faptul că deșeurile trebuie să fie aruncate în locuri amenajate. Mulțumesc doamnelor profesoare şi elevilor pentru inițiativă şi pentru munca depusă pentru municipiul Caransebeș”, a declarat Ovidiu Chimigeriu, directorul Transal Urbis, care a lucrat cot la cot cu elevii colegiului.

Așadar, să nu mai așteptăm campanii naţionale de ecologizare, să ni le facem pe ale noastre, şi chiar şi campanii de educaţie ecologică, atât pentru copii, cât şi pentru adulţi!

Mihaela PRAL