Caransebeşul, cu 6 tone mai… curat!


În Caraş-Severin, mai mult de 4.000 de voluntari s-au alăturat campaniei „Let’s do it, Romania!“ După succesul înregistrat în 2010 la nivel naţional, campania de curăţenie în toată ţara a avut loc şi în acest an, mai exact sâmbătă, 24 septembrie. La Caransebeş, printre cei 256 de voluntari, cărora li s-au adăugat şi angajaţii SC Transal Urbis SRL, au participat şi 12 elevi din clasa I C a Liceului Pedagogic ,,C.D. Loga” şi opt dintre părinţii, fraţii şi bunicii lor. În cazul lor, acţiunea a început cu o vizită la schitul ,,Sfântul Pantelimon” şi un popas la o stână din apropiere, apoi, participanţii au trecut la muncă. Mai bine spus, ei au ecologizat un teren viran, folosit, ca teren de fotbal de locuitorii cartierului Pipirig. Eforturile participanţilor nu s-au dovedit zadarnice. În scurt timp, ei au reuşit să umple nu mai puţin de 60 de saci de 100 şi 60 de litri. ,,Educaţia ecologică nu se face numai la clasă. Cele mai bune rezultate se obţin pe teren, la faţa locului, şi sunt convinsă că educaţia eco se dobândeşte prin puterea exemplului”, ne-a precizat prof. Mihaela Pral, coordonatorul acţiunii din partea Liceului Pedagogic.

În câteva ore, participanţii au reuşit să adune zeci de pet-uri şi o mare cantitate de hârtii, convinşi fiind că acţiunea lor va reuşi să determine populaţia să înţeleagă că trebuie să înveţe să păstreze curat mediul înconjurător.

La Caransebeş, cei 256 voluntari au reuşit să adune 6,62 tone de deşeuri. Coordonatorul activităţii a fost Oana Buda-Oprean – Responsabil de Mediu în cadrul SC Transal Urbis SRL, iar organizatorul la nivel naţional – Asociaţia ,,Viitorul în Zori”. La nivel judeţean acţiunea a fost coordonată de Agenţia pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin. La nivel local, organizatori au fost Primăria Caransebeş, SC Transal Urbis SRL, Ocolul Silvic Păltiniş, Liceul Teoretic ,,Traian Doda”, Grup Şcolar Forestier, Liceul Pedagogic ,,C.D. Loga”, Grup Şcolar Industrial Construcţii de Maşini, Seminarul Teologic ,,Ioan Popasu”, Grup Şcolar Transporturi Auto, Grădiniţa cu Program Prelungit Nr. 1.

Carmen SENCO