„Noi plătim până şi apa de ploaie”


Miercuri, 20 martie, a avut loc anunţata Adunare Generală a Acţionarilor de la SC Transal Urbis SRL Caransebeş în cadrul căreia Mihai Minea a fost numit director-adjunct al societăţii, preluând atribuţiile directorului Ovidiu Chimigeriu până la revenirea acestuia din concediul medical. Hotărârea a fost luată deoarece, în ultima şedinţă a Consiliului Local Caransebeş, s-a schimbat raportul de forţe în Consiliul de Administraţie al SC Transal Urbis, prin numirea lui Ion Bădeţ în locul liberalului Toma Tămăşilă social-democraţii deţinând acum majoritatea.

În chiar prima zi, Mihai Minea, care este şi el liberal şi până la această dată a fost şef Serviciu colectare gunoi menajer în cadrul SC Transal Urbis SRL, a susţinut o conferinţă de presă alături de primarul municipiului, Felix Borcean.

Edilul a afirmat că i se pare suspect faptul că consilierii liberali au convocat şedinţa în care trebuiau validaţi cei doi consilieri supleanţi pe lista PNL pentru alegerile locale din 2016, la ora 11, exact atunci când era programată şi Adunarea Generală a Acţionarilor de la Transal Urbis, în ideea că membrii PSD din AGA, care sunt şi consilieri locali, vor veni la şedinţă, care este mult mai importantă. Adunarea a avut însă loc cu un sfert de oră mai devreme, iar Mihai Minea a fost numit totuşi director-adjunct.

Mihai Minea a ţinut să sublinieze că tot ceea ce a făcut până acum şi va face în continuare este doar în interesul municipiului Caransebeş. „Fac acest lucru fiindcă pentru mine prioritară este onestitatea faţă de concetăţeni, faţă de echipa din care fac parte, aceea a Partidului Naţional Liberal, aşa cum legal ne-am reunit după fuziunea cu Partidul Democrat, şi vreau să fac parte şi de acum înainte din această echipă. Nu pot însă să stau pasiv când văd că se întâmplă anumite lucruri, respectiv că, la începutul mileniului al treilea, libertatea noastră într-o astfel de organizaţie este fie ascultăm de liderul maxim, fie putem pleca. Dacă asta e libertate de început de mileniu, atunci daţi-mi voie să cred că viitorul celor care ne vor lua locul nu este tocmai roz… Revenind la subiectul Transal Urbis, pentru că toate rezultatele pe care le-am obţinut de-a lungul vieţii s-au datorat lucrului în echipă, şi am adunat experienţă în toţi aceşti ani de activitate, am acceptat propunerea colegilor din PSD. Probabil că tocmai experienţa mea i-a determinat pe aceştia să mă propună pentru această funcţie, funcţia de director-adjunct, care nu periclitează poziţia colegului meu liberal, Ovidiu Chimigeriu, care este director, dar consider şi eu, aşa cum au considerat şi alţii, că experienţa mea – şi pot să dovedesc că am avut rezultate pozitive în toate domeniile în care am activat – îl poate ajuta să devină şi el un manager bun şi să facă ceea ce trebuie făcut pentru oraş, fiindcă, la ora actuală, pot să spun că lipsa de experienţă uneori se vede. Însă, la început de mileniu trei, lucrăm ca la mijloc de secol XX, iar acest lucru eu îl consider defectuos. Există suspiciuni rezonabile că o anumită parte a conducerii Transal merge cu managementul de la defectuos către o altă latură care nu e treaba mea să o descopăr sau să o analizez, ci să încercăm să o îndreptăm. Banii cetăţenilor sunt aici în primul rând, şi aceşti bani avem obligaţia să-i gestionăm aşa cum trebuie şi să ajungem la standardele care ni se impun. Poate că mandatul meu va fi de foarte scurtă durată, dar vreau să fac totuşi nişte precizări, una vizavi de comportamentul doamnei Călţun (director economic la Transal – n.a.), care efectiv ne-a dat afară din societate, inclusiv pe membrii Adunării Generale a Acţionarilor. Al doilea lucru pe care vreau să-l subliniez se referă la faptul că, în cazul societăţilor comerciale cu asociat unic, acest asociat ţine loc de AGA. Consiliul Local Caransebeş a desemnat nişte reprezentanţi în această adunare, aşa că nu este nevoie de nicio înregistrare la Registrul Comerţului, acolo există Actul constitutiv în care apare Consiliul local ca asociat unic. Prin urmare, şedinţa de azi a Adunării Generale a Acţionarilor a fost perfect legală, deci nu cred că se poate contesta ceva în privinţa ei”, a spus Mihai Minea.

Directorul-adjunct al SC Transal Urbis SRL a mai adăugat că lipsa de experienţă a lui Ovidiu Chimigeriu şi aruncarea lui într-o funcţie cu care avea doar în mică măsură legătură i s-a părut hazardată. În ceea ce priveşte gestionarea proastă şi situaţia în care se află în momentul de faţă societatea Transal, care este „pe muchie de cuţit”, Mihai Minea a declarat că toate se datorează activităţii directorului economic Ionela Călţun.

Referindu-se la „suspiciunile rezonabile” despre care a amintit, directorul-adjunct a spus că e vorba de transportarea gunoiului în diverse locaţii – Horezu şi Oradea, care erau departe, şi abia mai târziu Drobeta Turnu Severin, la preţul de 7 lei/km, tariful fiind acelaşi şi când maşina se întorcea goală. Un alt aspect sesizat se referă la faptul că firmele care asigurau transportul deşeurilor primeau şi motorină de la Transal, explicaţia fiind că aceasta va fi decontată, cu toate că societatea nu avea posibilitatea de a vinde produse petroliere.

„În plus, s-a făcut un contract cu Green Ecobauer Reşiţa, cu o penalitate de 0,5 la sută pe zi. Poate cămătarii mai practică astfel de penalităţi. S-a semnat cu ochii închişi. Mai mult decât atât, în loc să se plătească factura la vremea respectivă, s-a plătit parţial, era vorba de 116.000 de lei, iar ulterior, din 2016, nu s-a mai plătit nimic. La 0,5 la sută pe zi penalitate, sunt 500 de lei pe zi, iar la atâtea zile, e vorba de mai mult de jumătate de milion de lei, care vor trebui să se ducă acolo. Am pierdut procesul şi nu cred că mai avem vreo cale de atac. Contractul a fost semnat înainte de a veni Ovidiu Chimigeriu la conducerea societăţii”, a mai spus Mihai Minea.

Noul director-adjunct a mai precizat că societatea Transal Urbis a avut o perioadă în care a înregistrat profit, lucru care acum nu se mai întâmplă. În plus, începând din 2020, Comunitatea Europeană va solicita firmelor de salubritate să colecteze selectiv 50 la sută din deşeuri, în condiţiile în care la Caransebeş se realizează doar 4,5 la sută şi, în ultima perioadă, nu s-a făcut niciun demers de a îmbunătăţi situaţia, iar nerealizarea acestui obiectiv înseamnă penalităţi.

„Mai avem şi contracte dezechilibrate, în sensul că sunt agenţi economici cărora le încărcăm contractele, au acceptat, pentru că marii egenţi economici au o cantitate de gunoi fluctuantă, situaţie pe care, dacă voi fi lăsat, voi încerca să o reglez”, a adăugat directorul-adjunct al SC Transal Urbis.

Întrebat dacă, cu un management mai eficient, tariful la gunoi ar putea să scadă la Caransebeş, Mihai Minea a răspuns că cea mai bună variantă e trasportarea gunoiului cu utilajele societăţii la Deponeul Lupac, atunci când acesta va deveni operaţional. „Dacă vom intra în sistemul ADI Intercom, din care noi nu facem parte decât parţial, atunci costurile vor fi foarte mari, pentru că sunt costuri de transport mari, şi atunci, cu maşinile noastre, ne-ar costa mai puţin. Scăderea tarifului la gunoi pentru oamenii care vor să participe la acest program important pentru oraş este să facem colectare selectivă, care ne-ar aduce şi nişte bani în plus, chiar dacă nu mulţi. Am propus să luăm de la SIF Oltenia  halele din spatele Carometului, care sunt acoperite, şi acolo putem depozita gunoiul, putem să facem şi o staţie de sortare a deşeurilor colectate selectiv, în care putem să valorificăm ceea ce facem. Dar există şi lucruri mai importante, cum ar fi ofertele de diverse staţii din Franţa. Dar astea sunt lucrurile de discutat dacă vrem să facem un pas în plus. De exemplu, colectarea, chiar la Turnu Severin, se face la tonă, la noi se face la metrul cub cu cetăţenii, dar tona înseamnă şi apa de ploaie care cade peste gunoi. Noi plătim până şi apa de ploaie. Şi orice bănuţ înseamnă, pentru comunitatea locală, foarte mult”.

Mihai Minea a adăugat că există asociaţii de proprietari care nu şi-au plătit datoriile şi, de asemenea, au fost şi cazuri de fraudă vizavi de banii acestor asociaţii.

Sonia BERGER