Crucea de pe Catedrală a fost sfinţită


Episcopul Caransebeşului, PS Lucian, alături de un sobor de peste 20 de preoţi şi diaconi, a oficiat, miercuri, 16 noiembrie, slujba de sfinţire a primei cruci ce va dăinui, de acum, pe turla principală a Catedralei Ortodoxe cu hramurile ,,Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul” şi ,,Învierea Domnului”, din centrul municipiului.

PS Lucian a menţionat că acesta este un moment istoric, înregistrat de ziua Sfântului Apostol şi Evanghelist Matei. Evenimentul este al treilea ca însemnătate, după punerea pietrei de temelie de către ÎPS Laurenţiu, Mitropolitul Ardealului, la data de 27 octombrie 1996, pe când era Episcop de Caransebeş, şi târnosirea Catedralei de către Preafericitul Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, la 12 septembrie 2010.

Crucea cântăreşte 300 de kilograme, este din profil metalic din inox, placată cu aur de 24 de karate şi înaltă de 6 metri. Ea a fost montată de către o echipă de specialişti condusă de Gheorghe Lazăr, din Arad.

Confecţionarea şi montarea crucii a costat 15.000 de euro, sumă acoperită, în părţi egale, din bugetul Consiliul Judeţean Caraş-Severin şi cel al municipiului Caransebeş, Crucea reprezintă un simbol pentru Banatul de Munte şi pentru Episcopia Caransebeşului, a mai spus PS Lucian. (S. Berger)