Petru Curelar, din Băuţar, îmbătrâneşte… întinerind!


Petru Curelar are 56 de ani şi este paznic de noapte în comuna Băuţar. Până aici, nimic neobişnuit. Iată însă că, aşa cum am mai scris în urmă cu aproape 3 ani, în luna martie 2014, bărbatului a început să-i cadă părul, apoi şi-a pierdut sprâncenele, după care, în doar câteva luni, când podoaba capilară i-a crescut, a constatat că încărunţise, părul său fiind de un alb strălucitor. În luna august, la nunta fiului său, Petru Curelar era alb complet. Cu un umor amar, ne-a povestit că soţia sa, care nu-l mai văzuse de şase luni, atunci când a venit la cununia băiatului, „s-a pupat cu toate neamurile, numai cu mine nu. Când cineva a întrebat-o de ce pe mine m-a ocolit, ea a răspuns simplu: «Păi fiindcă nu-l cunosc, nu ştiu cine e!». Eram mai alb la păr ca tata…”.

Când a văzut că lucrurile nu se schimbă şi el rămâne tot cărunt, a început să meargă pe la medici, inclusiv la Spitalul Judeţean din Timişoara, o explicaţie plauzibilă a fenomenului fiind stresul acumulat de bărbat şi nopţile nedormite, atunci când era la serviciu. I s-a prescris vitamina A, iar Petru Curelar, conştiincios, s-a ţinut de tratament, a luat şi Decapil, un medicament împotriva căderii părului, dar degeaba…

Resemnat cu ideea, paznicul comunităţii şi coşarul din Băuţar şi-a văzut mai departe de viaţă, liniştit, până când, într-o bună dimineaţă, la sfârşitul lui 2014, uitându-se mai atent în oglindă, a observat că sprâncenele, perciunii şi rădăcina părului îşi schimbaseră culoarea, aşa cum fuseseră înainte de luna martie, devenind parţial negre.

La începutul lunii decembrie 2014, atunci când l-am fotografiat prima dată, Petru Curelar era grizonat. Medicii cu care a luat legătura nu ştiau ce să creadă.

În urmă cu câteva zile, am fost într-o scurtă vizită la Petru Curelar, fiindcă auziserăm noi câte ceva. Persoana care ne-a întâmpinat nu avea aproape nimic în comun cu bărbatul cu care vorbiserăm în urmă cu aproape 3 ani. Părul lui e acum aproape complet negru, atâta doar că are probleme cu mustaţa, pentru că jumătatea din dreapta nu-i mai creşte deloc. „În schimb, a început să mi se îndesească părul pe mâini şi pe picioare. O dat părul pe mine ca pe lup!”, ne-a mai spus Petru Curelar. Şi, din nou, nimeni nu are o explicaţie plauzibilă pentru acest fenomen.

Despre ce i s-a întâmplat, s-a dus vestea până hăt, departe, la Bucureşti. „Tânărul” brunet de 56 de ani ne-a mai spus că a fost chemat să apară în emisiunile lui Lucian Măruţă şi Dan Capatos, de la PRO TV, respectiv de la Antena 1, însă nu a dat curs invitaţiilor, sau nu încă. Până una-alta, iată că Petru Curelar a preferat să apară în ziarul „7 Zile”…

Bogdan NAUM