Caransebeşenii, trataţi cu „Jurnal de pandemie”



În prezenţa unui mare număr de invitaţi care au acoperit aproape întregul spectru politic al municipiului, ziaristul şi scriitorul reşiţean Victor Nafiru şi-a lansat joi, 10 septembrie, la Caransebeş, cea de a cincea carte. „Jurnal de pandemie”, volum apărut anul acesta la Editura Uniunii Ziariştilor Profesionişti din România, cuprinde o selecţie a editorialelor publicate de autor în mediul online, în perioada 12 ianuarie-31 iulie.
În calitate de amfitrion, scriitorul şi fostul jurnalist Dan Popoviciu, caransebeşean la origine, a prezentat ultimele două cărţi semnate de Victor Nafiru – „Boschetarul” şi „Sfârşitul unei lumi, începutul alteia”, despre „Jurnal de pandemie” spunând că autorul scrie mult despre politică şi administraţie. „Victor Nafiru şi-a adunat editorialele scrise în această primăvară, este prolific, cu siguranţă mulţi dintre dumneavoastră le-aţi citit, mulţi l-aţi înjurat, alţii au spus «Bravo, Victor!», în funcţie de tabăra politică din care face parte fiecare. Acesta este jocul, îl facem de 25 de ani, suntem obişnuiţi, şi noi, şi dumneavoastră, important este că reuşim să ne întâlnim şi să stăm de vorbă fără adversităţi şi să ne bucurăm de ceea ce Victor Nafiru a reuşit să pună pe hârtie”, a spus Dan Popoviciu.
Daniel Botgros, scriitor şi fost, până nu demult, ziarist şi coleg de redacţie cu autorul, a afirmat că „Jurnal de pandemie” vine în primul rând ca o mărturie, având valoare de cronică, ţinând cont că această perioadă va fi, cu siguranţă, studiată de viitorii istorici. „Editorialele din această perioadă reprezintă viziunea lui Victor Nafiru, jurnalist pe care îl poţi adula sau înjura în egală măsură, dar nu poţi să te abţii să nu zâmbeşti în sinea ta văzând ascuţimea condeiului autorului şi felul în care surprinde realitatea şi lumea politică. El nu a fost niciodată şi nici nu este un jurnalist împăciuitor, care a vrut să-i mulţumească pe toţi. Şi-a asumat să-i mulţumească pe unii şi să-i nemulţumească pe alţii. Este o carte pe care o veţi citi cu mare interes, pentru că vă veţi regăsi acolo, veţi regăsi nişte poziţii şi nişte reacţii pe care le-aţi avut poate şi dumneavoastră urmărind lumea politică şi ceea ce se întâmplă în această pandemie, şi cred că, într-un fel, toată lumea şi-a dat examenul de maturitate în aceste vremuri. Un examen de maturitate este şi această carte a lui Victor Nafiru”, a spus Daniel Botgros.
Un alt coleg, timp de 18 ani, al autorului, Adrian Crânganu, redactorul-şef al săptămânalului „7 Zile”, a vorbit despre surpriza pe care a avut-o la aflarea veştii că Victor Nafiru s-a grăbit să surprindă pandemia într-o carte. „Când am auzit titlul, m-am dus cu gândul la «Dragostea în vremea holerei», a lui Gabriel Garcia Marquez, una dintre cele mai frumoase poveşti de iubire din literatura universală. Ţinând cont de ultimele sale romane, mi l-am şi imaginat pe Victor Nafiru scriind despre un Florentino Ariza bănăţean şi o Fermina Daza gugulană, iar când am aflat ce conţine volumul mi-am zis că n-am greşit prea mult. Şi «Jurnal de pandemie» e tot o poveste de dragoste frumoasă, doar că e între autor şi cuvântul scris, pe care Victor Nafiru îl iubeşte mai presus de orice. De data asta, relaţia dintre ei s-a materializat în editoriale, el fiind unul dintre puţinii care mai scriu acest gen care e cumva mai mult decât ziaristică obişnuită, dar mai puţin decât proză. Însă editorialul nu trăieşte decât o zi, cea în care l-ai scris. Şi ce s-a gândit Victor Nafiru? Să le adune între coperţile unei cărţi şi să le prelungească, în felul acesta, viaţa. Fiindcă istoria nu se scrie pe hard-disk-uri sau pe stick-uri, oricât ar crede unii că e aşa, ci pe hârtie… Cât despre Victor Nafiru, el nu face politică. El doar o priveşte şi o povesteşte aşa cum ar face-o el, probabil, dacă i s-ar ivi ocazia. Şi mai cred că scrie în editorialele lui tot ceea ce, din diferite motive, rămâne nescris în articolele de zi cu zi, ale lui sau ale altora”, a mai spus Adrian Crânganu.
Aşa cum se obişnuieşte, în final a vorbit autorul. Victor Nafiru a trecut în revistă toate întâmplările, unele de-a dreptul absurde, care l-au determinat să scrie editorialele adunate în acest volum. „Am iubit jurnalismul şi gazetăria, vă rog să mă credeţi, cu disperare. Am iubit acest fenomen îmbolnăvindu-mă. Am dat sănătatea pentru el. Am iubit jurnalismul aşa cum iubeşti o femeie nepereche pe care ai ocazia s-o întâlneşti o singură dată în viaţă. E ca un microb. Eu nu vă oblig să cumpăraţi cartea, cu toate că ea este, totuşi, o cronică peste timp. Odată şi-odată însă veţi lăsa toate lucrurile la o parte… Veţi termina cu grădinăritul, cu cumpărăturile şi aşa mai departe, şi vă veţi apuca să citiţi. Eu aşa zic”, a spus Victor Nafiru.
Întâlnirea s-a terminat cu o sesiune de autografe oferite de autor celor care au stat la rând pentru a cumpăra nu doar „Jurnalul” ci şi „Boschetarul” şi „Sfârşitul unei lumi, începutul alteia”.
Sonia BERGER