Caransebeşenii sunt dependenţi de „Prima Casă”


Din punct de vedere al dezvoltatorilor imobiliari caransebeşeni, 2017 a fost un an greu, cu multă muncă, dar şi cu rezultate pe măsură. Bianca Stark, de la Agenţia „Nestamis”, ne-a spus că societatea pe care o reprezintă a pus la dispoziţia clienţilor o bază de date variată, cu cele mai multe posibilităţi de până acum, respectiv toată gama de imobile – de la garsoniere la case –, vechi dar şi noi, la cheie, precum şi posibilităţi de finanţare multiple, cash acolo unde s-a putut, dar şi cu posibilitatea de achitare în trei sau patru tranşe. De asemenea, a sprijinit întocmirea dosarelor pentru finanţări prin „Prima Casă” sau credite ipotecare şi a găsit, împreună cu clienţii, soluţii la provocările apărute în această perioadă.

E momentul potrivit acum, zic eu, să facem bilanţul pentru anul trecut şi să trecem în revistă evoluţia pieţei imobiliare din Caransebeş pentru această perioadă, din punctul nostru de vedere… Am început cu optimism. Spuneam, atunci, tot la dv., că 2017 nu se anunţa un an complicat. Oportunităţile păreau mari şi ne aşteptam să fie anul cu cele mai accesibile locuinţe raporat la venituri, preţuri şi cost de creditare, şi riscurile păreau minime. Şi am avut dreptate”, a spus Bianca Stark.

Cererea solvabilă a crescut în 2017, în situaţia în care condiţiile de creditare nu au fost schimbate dramatic. Au avut loc creşteri ale veniturilor salariale şi, având mai mulţi bani şi o percepţie pozitivă asupra viitorului, potenţialii cumpărători au optat să achiziţioneze o proprietate în 2017, preponderent prin accesarea de credite bancare, ceea ce poate duce la ideea că, din acest punct de vedere, a fost un an efervescent şi animat, în special perioada martie-august, cât a durat finanţarea pentru Programul „Prima Casă”. Segmentul apartamentelor a înregistrat cea mai intensă activitate, în parte şi datorită acestui program, dar, din păcate, în proporţie de aproximativ 80 la sută, vânzările de locuinţe din imobilele vechi din Caransebeş depind de această finanţare.

În ceea ce priveşte imobilele noi, chiar dacă Legea dării în plată a pus la încercare încrederea dezvoltatorilor, efectele modeste ale acesteia au condus până la urmă la reluarea investiţiilor, asta şi pe fondul vânzărilor în creştere de apartamente noi, construite după tehnici inovatoare raportate la politicile de preţ.

Prin intermediul Agenţiei «Nestamis», au fost vândute toate cele 10 apartamente din Reşedinţa «Topaz», iar lista cu viitorii 24 de cumpărători ai Complexului «MOREST 3» a fost completată încă din luna noiembrie a anului trecut, chiar dacă locuinţele vor fi finalizate la sfârşitul anului 2018”, a mai spus Bianca Stark.

În ceea ce priveşte preţurile, 2017 a fost un an relativ stabil, cu uşoare creşteri în timpul verii, în medie 5-8 procente, în funcţie de zonă şi de segmentul de piaţă. Cele mai tranzacţionate au fost apartamentele cu două sau trei camere din blocurile vechi, dar şi mixul de apartamente noi cu una, două, trei sau patru camere din blocurile noi. Preţurile sunt asemănătoare la apartamentele din blocurile vechi şi cele noi.

În ceea ce priveşte vânzarea caselor, preţurile şi dimensiunile au fost atât de variate, încât, la un moment-dat, au lăsat impresia că a existat una pentru fiecare cumpărător, dar vânzările au fost mult mai rare decât în cazul apartamentelor. Asta poate şi din cauza faptului că împrumuturile bancare se obţin mai greu în cazul caselor, unde sunt necesare documentaţii cadastrale, autorizaţii de construcţie sau modificare a clădirii etc., existând în plus şi posibilitatea construirii uneia după bunul plac.

Terenurile pentru case au avut căutare dacă au avut dimensiuni potrivite – cca. 500 mp, şi s-au situat în apropiere de utilităţi, cele mai căutate zone rămânând Racoviţa şi Aeroport.

Terenurile agricole s-au vândut în continuare către societăţile de profil cu aceleaşi preţuri, între 1.000-2.000 euro/ha.

Nici anul trecut nu au existat cereri pentru achiziţii de hale, spaţii de producţie sau spaţii logistice, ceea ce denotă, în continuare, slaba dezvoltare industrială şi lipsa de interes pentru investiţii străine în zona noastră, fapt care ar trebui să pună pe gânduri factorii de decizie, cred eu…”, a mai spus Bianca Stark.

Sonia BERGER