Caransebeșenii au primit Lumina în cămara sufletului lor


Aproximativ 2000 de caransebeșeni ortodocşi şi peste 200 de catolici au ținut să fie perezenți în Noaptea de Înviere în Piața din fața Catedralei Episcopale cu hramurile „Învierea Domnului” şi „Sfântul Proroc Ilie Tesviteanul”, precum şi la Biserica Romano-Catolică din vecinătate, pentru a lua Lumina pe care, mai apoi, au dus-o, în suflete și în palme, la casele lor.

Lumina Sfântă a sosit pe calea aerului de la Ierusalim la București, apoi, din Capitală, la Timișoara, de unde o delegație formată din preoți, însoţiţi de senatorul Marcel Vela, a adus-o înainte de miezul nopții la Catedrala Episcopală. Credincioșii, printre care s-a aflat şi Silviu Hurduzeu, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, au primit Lumina și au ascultat cuvântul PS Lucian, Episcopul Caransebeșului. Oamenii au asistat apoi la slujbă, după care au luat „Paștile”, pâinea sfințită, stropită cu vin și aghiazmă, și s-au îndreptat spre case, umplând Caransebeșul de lumină, de liniște și pace.

La ceremonia de la Biserica Catolică, administraţia municipiului a fost reprezentată de primarul Felix Borcean, viceprimarul Marius Isac şi de city-managerul Andrei Ungur, după slujba oficiată de pr. Martin Neagu, credincioşii catolici mergând în procesiune până la Crucea din Parcul „Gen. Ioan Dragalina”.

Sfânta Liturghie a Praznicului Învierii Domnului a fost săvârşită la Catedrala Episcopală, în prima zi de Paşti, de către Preasfinţitul Lucian, înconjurat de un sobor de preoţi şi diaconi.

La orele serii, PS Lucian a oficiat Slujba Vecerniei, sau „A Doua Înviere”, în Catedrala Episcopală din Caransebeş, în cadrul căreia, potrivit tradiţiei Bisericii Ortodoxe, a fost citită Pericopa evanghelică în mai multe limbi.

Bogdan NAUM