Caransebeşeanul Ștefan Popa Popa’s, Cetăţean de onoare al judeţului


În cadrul ultimei şedinţe de luna trecută, consilierii județeni cărășeni au aprobat acordarea titlului de Cetățean de onoare al județului Caraș-Severin caricaturistului Ștefan Popa Popa’s. El s-a născut la Caransebeș, în data de 11 iunie 1955 şi a lucrat cu mari artiști și caricaturiști printre care cu Salvador Dali, Jerry Robinson, Vasquez de Sola, Plantu, Emerson, La Palma, Tim, Marchoisne.

La Festivalul Internațional de Caricaturi de la Saint-Esteve, din Franța, a depășit recordul de rezistență, realizând nu mai puţin de 1.527 de caricaturi color în 10 zile și 10 nopți, iar în anul 1995 a reușit să doboare recordul mondial care aparținea belgianului Emile Robin (106 caricaturi pe oră), desenând 131 de caricaturi în acelaşi interval de timp, devenind astfel cel mai rapid caricaturist din lume, recordul său fiind omologat de Cartea Recordurilor. La același festival, a reușit să își doboare propriul record, realizând 2.772 de caricaturi color în 10 zile și 10 nopți, obținând astfel votul publicului francez și al turiștilor veniți la festival, pentru cea mai bună asemănare între caricatură și model.

De asemenea, în anul 2012, Popa’s a fost protagonistul unui eveniment de excepţie găzduit de Vatican – o expoziţie de 15 zile cu portrete de Papi, sfinţi şi alte personalităţi ale lumii catolice, realizate de artistul originar din Caransebeș, o performanță cu care nu se mai poate mândri niciun alt artist plastic român. El a expus la Villa Sopegna portretele ultimilor zece Papi, alături de cele ale unor cardinali şi sfinţi. A fost vorba despre tablouri în ulei, picturi reproduse în albumul Popa Popa’s intitulat „Papi, Santi… illustri”.  Papa Benedict al XVI-lea l-a nominalizat în acest sens pe Popa’s printre primii 100 de oameni de cultură importanţi ai planetei. De altfel, cu o zi înainte de verni­saj, Ştefan Popa Popa’s a fost oaspete de onoare la procesiunea Drumului Crucii, organizată din iniţiativa Papei Benedict al XVI-lea, pentru prima oară în cadrul istoric al Colosseum-ului roman. Unul dintre portretele Papei Benedict al VXI-lea, pe care artistul i l-a înmânat personal Suveranului Pontif, este expus permanent în prestigioasa Sală a Papilor din Basilica San Pietro de la Vatican.

Ștefan Popa Popa’s este președintele Asociației Caricaturiștilor din România, precum și fondatorul primului Muzeu al Caricaturii, deschis la Castelul din Macea, judeţul Arad. Artistul a realizat caricaturi pentru sute de personalități și șefi de stat sau de guvern, printre care Bill Clinton, Ronald Reagan, George W. Bush, Vladimir Putin, Jose Manuel Barosso. Până în prezent, Ștefan Popa Popa’s a fost numit Cetățean de onoare al unui număr de 26 de orașe din România.

Înmânarea diplomei va avea loc în cadrul unei ceremonii ce va fi organizată de Consiliul Județean Caraș-Severin, la o dată ce urmează să fie stabilită ulterior.

Sonia BERGER