Câinii gugulani, la pregătire în Italia!


Trei reprezentanți ai Asociației „Gugulania” din Caransebeș au fost prezenți, în prima decadă a lunii mai, în Italia, în localitatea Villanders/Villandro, din Tirolul de Sud, în Munții Dolomiți, la un curs de pregătire pentru căutarea-salvarea persoanelor dispărute în mediul natural și de căutare a cadavrelor, pentru câini de intervenție specială din rândul echipelor de salvare montană din Europa, alături de salvatorul montan Cristian Brecica.

Cei trei câini din rasa Ciobanesc Belgian Malinois care au participat la stadiul de pregătire din Peninsulă sunt Crup, un mascul în vârstă de șase luni, Vreni, o femelă de doi ani și 11 luni, și Xara, o femelă de doi ani. Invitația a venit din partea Asociației Naționale a Salvatorilor Montani din România.

Toată lumea îşi mai aminteşte, probabil, că în luna decembrie 2009, un salvamontist și soția acestuia au murit în Munții Țarcu. Atunci, pentru a-i găsi, salvamontiștii cărășeni au căutat șase luni, punându-și propria viață în pericol.

„Nu a fost nimeni, la acea vreme, în România, să ne ajute cu un câine de avalanșă. I-am fi găsit în prima zi de căutare, dacă am fi avut suportul unui echipaj specializat pentru astfel de situații, și nu după șase luni. Eram nervos și frustrat că nu există niciun câine de căutare-salvare în țară. Astăzi, când mă gândesc că într-o asemenea situație îți ia câteva minute să găsești o persoană aflată sub zăpadă, îmi vine să plâng când văd indolența și superficialitatea celor care ne conduc și care nu au învățăt nimic atunci… Așa m-am hotărât și mi-am spus că voi începe să învăț și să formez un asemenea echipaj. În 2013 am început, iar în 2016 suntem lăudați și apreciați de marile puteri în domeniul salvării montane din Austria, Elveția, Norvegia sau Scoția”, a spus Cristian Brecica.

Bianca METEŞ