Cadrele medicale de la spitalul din Caransebeş s-au vaccinat anti-COVIDÎn ultima zi a acestui an, o parte a personalului medical de la Spitalul Municipal de Urgenţă din Caransebeş şi-au făcut vaccinul anti-COVID, împotriva virusului SARS-CoV-2. Joi, 31 decembrie, aici au sosit 32 de doze, care asigură vaccinarea unui număr de 160 de persoane, în prima fază vaccinându-se 60 de cadre medicale, celelalte 60 urmând să efectueze operaţiunea în două tranşe, în primele două zile ale anului viitor.
Conform declaraţiilor directorului medical al spitalului, dr. Bhupinder Singh, care a fost, de altfel, şi primul care s-a vaccinat, el fiind şi coordonatorul acestei operaţiuni, vaccinul este produs de firma Pfizer, sub demunirea de Comirnaty, fiind un substitut de ARN. Acesta se păstrează la o temperatură cuprinsă între 2 şi 80C după deschidere, putând fi păstrat în frigider, după care, cu o jumătate de oră înainte de utilizare, se ţine la temperatura camerei.
„Am ales să fiu primul care face acest vaccin fiindcă sunt directorul medical al spitalului şi lucrez în domeniul sanitar. Am făcut acest gest şi pentru mine, şi pentru oamenii care vin la acest spital, deoarece noi, cadrele medicale, trebuie să fim primii care ne vaccinăm. Am făcut-o şi cu gândul la viitor, la revenirea la o viaţă normală”, a mai spus dr. Bhupinder Singh.
Dr. Dan Tocuţ, medic specialist ORL, a declarat că s-a vaccinat pentru că acesta este cel mai eficient instrument de luptă contra bolilor infecţioase. „Trăim astăzi un moment foarte important, poate cel mai important de la începutul pandemiei de COVID-19, vaccinarea. Toate bolile infecţioase importante ale omenirii s-au stopat prin vaccinare. De-a lungul timpului, aşa s-au eradicat poliomielita, variola, oreionul, pojarul şi toate celelalte. M-am vaccinat printre primii, nu a fost dureros, sunt de aproximativ 25 de minute vaccinat, nu am nicio reacţie adversă, şi îndemn toată populaţia să se vaccineze. Numai prin vaccinare putem să scăpăm de această boală urâtă”, a mai spus dr. Dan Tocuţ.
„Am fost a doua persoană care s-a vaccinat în această dimineaţă, nu am nicio reacţie adversă, mă simt foarte bine şi, pe această cale, doresc să încurajez populaţia să se vaccineze atunci când va fi momentul potrivit. Este un lucru bun şi este o speranţă la viaţă normală, pentru că boala aceasta ne-a făcut destule probleme nouă sau cunoscuţilor noştri. Sunt de puţin timp în această funcţie, dar am auzit că se depune o muncă imensă, colegii mei lucrează de dimineaţă până a doua zi dimineaţă, în flux continuu. Să sperăm că vom reveni la o viaţă normală şi vreau să încurajez, încă o dată, populaţia să vină cu încredere să se vaccineze, pentru că este singura speranţă să revenim la normalitate”, a declarat şi dr. Barbara Singh, director medical la Serviciul de Ambulanţă Caransebeş.
Bogdan NAUM