Biserica din Obreja, în sărbătoare


În Duminica a XIV-a după Rusalii, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, s-a aflat în mijlocul credincioşilor Parohiei Obreja, din Protopopiatul Caransebeş. Cu acest prilej, Ierarhul a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în Biserica parohială cu hramul „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”. La slujbă au participat autorităţi locale, precum şi un număr însemnat de credincioşi, dintre care foarte mulţi copii şi tineri îmbrăcaţi în straie populare specifice Văii Bistrei.

În cuvântul său, adresat credincioşilor prezenţi, Chiriarhul a spus: „Mă bucur foarte mult pentru că Dumnezeu a rânduit ca noi aszăzi să fim aici, şi nu în altă parte, ca împreună cu dumneavoastră şi cu părintele paroh Petru Itineanţu să prăznuim, să sărbătorim, împreună să ne rugăm şi împreună să-I mulţumim Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh, Treimii celei de o fiinţă şi nedespărţită, pentru toate binefacerile pe care le-a revărsat cu îmbelşugare asupra noastră şi asupra dumneavoastră, iubit popor creştin al lui Dumnezeu. Dacă ieri am preacinstit-o pe Maica Domnului, la praznicul Naşterii Maicii Domnului, iată că astăzi Biserica noastră îi pomeneşte şi cinsteşte pe părinţii Maicii Domnului, sfinţii, drepţii şi dumnezeieştii părinţi Ioachim şi Ana, pe care noi îi pomenim după fiecare sfântă slujbă. Aşadar, suntem într-o zi de duminică, o duminică importantă din cursul anului bisericesc şi pentru faptul că precede praznicul împărătesc al Înălţării Sfintei Cruci”. 

La final, Chiriarhul i-a oferit părintelui paroh Petru Itineanţu Ordinul eparhial „Diploma de onoare Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul”, precum şi o cruce pectorală, în semn de preţuire şi recunoştinţă pentru rodnica activitate pastorală desfăşurată în Parohia Obreja, părintele aniversând 30 de ani de slujire preoţească în localitate. De asemenea, a fost săvârşit un polihroniu, cu ocazia aniversării zilei de naştere a Preasfinţitului Părinte Lucian, Întâistătătorul Eparhiei Caransebeşului.

Sonia BERGER

Sonia BERGER