După 20 de ani, din nou filme la Caransebeș! 1


După 20 de ani de pauză, proiecţiile regulate de film vor fi reluate în municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului, iar Cinematograful „Tineretului” îşi va redeschide larg porţile gugulanilor iubitori ai acestei arte.

Locaţia a intrat recent într-un amplu proces de modernizare, beneficiind de fonduri în sumă de 500.000 de lei, bani alocați în totalitate de la bugetul local al municipiului Caransebeş. Prin urmare, exteriorul şi interiorul imobilului, care este declarat monument istoric şi architectural, vor fi integral reabilitate.

Dorim să reabilităm cinematograful. Am tot aşteptat fonduri europene sau guvernamentale, însă de fiecare dată fără succes, cred că avem vreo patru rânduri de proiecte şi studii de fezabilitate pe la toţi miniştrii Culturii. În aceste condiţii, am decis să rezolvăm problema prin eforturi proprii, de la bugetul local”, a declarat edilul-şef Marcel Vela.

În momentul de faţă, Casa de Cultură „George Suru” are semnată o înţelegere cu o societate privată de profil din Bucureşti, pentru proiectarea de filme 3D, începând cu această iarnă.

Reactivarea Cinematografului «Tineretului» constituie cadrul adecvat pentru promovarea artei cinematografice la Caransebeş, dar şi pentru stimularea spiritului creativ al tinerilor”, ne-a spus și Ioan Cojocariu, managerul Casei de Cultură „George Suru”.

În ultimele decenii, Cinematograful „Tineretului” a avut o evoluţie descendentă, ce a culminat cu închiderea obiectivului şi încetarea derulării proiecţiilor de filme la Caransebeş.

După Revoluţia din Decembrie 1989, cinematograful a fost o lungă perioadă de timp în administrarea Regiei Autonome de Distribuţie a Filmelor „România Film”. Odată ce industria cinematografică autohtonă a intrat în declin, locaţia şi-a închis porţile spectatorilor, iar personalul de aici a fost trecut în şomaj. În timp, cinematograful „fantomă” a ajuns într-o avansată stare de degradare, întrucât Regia Autonomă „România Film” nu şi-a permis să efectueze lucrări de întreţinere a imobilului.

În această situaţie, municipalitatea din urbea de pe Timiş şi Sebeş a luat atitudine şi a obţinut de la Ministerul Culturii trecerea clădirii fostului cinematograf, din patrimoniul ministerului, în cel al Primăriei Caransebeş şi administrarea Casei de Cultură „George Suru”. Ulterior, Regia Autonomă de Distribuţie a Filmelor „România Film“ a atacat în instanţă Hotărârea de Guvern prin care o serie de cinematografe din ţară erau trecute în administrarea primăriilor şi a avut câştig de cauză. Într-un final, Curtea Constituţională s-a pronunţat în acest caz şi a considerat îndreptăţită respectiva Hotărâre de Guvern.

Astfel, abia din anul 2009, Cinematograful „Tineretului” a fost preluat definitiv de municipalitate, iar acest lucru s-a realizat după ce Legea cinematografiei a fost promulgată. Potrivit acesteia, sălile şi grădinile cinematografice, împreună cu terenurile aferente acestora şi care se află în proprietatea privată a Statului, trec în proprietatea publică a autorităţilor administrative-teritoriale locale. În acest context, aici au fost iniţiate la scurt timp unele investiţii de modernizare care să asigure în condiţii decente organizarea de evenimente specifice.

Prin urmare, la finele aceluiaşi an 2009, evenimentul mult-aşteptat de redeschidere a locaţiei după o întrerupere de 15 ani s-a produs cu ocazia unui Festival Naţional de Scurt Metraje, ce a programat proiecţii cinematografice în câteva localităţi importante din toată ţara. Manifestările respective s-au derulat sub genericul „România on Tour – Spune pe scurt!”, iar filmele de scurt metraj prezentate au fost cele premiate la festivalurile de gen de la Cannes, Berlin şi New York, dar au fost şi proiecţii cinematografice de anvergură, ale unor filme recompensate de Academia Americană de Film de la Los Angeles cu binecunoscutele Premii „Oscar”. Evenimentul s-a bucurat de un real succes în rândul publicului caransebeşean, iar tinerii care nu au avut vreodată ocazia să vizioneze vreun film la Cinematograful „Tineretului” au luat cu asalt locaţia.

În continuare, Primăria municipiului Caransebeş a vizat modernizarea totală a Cinematografului „Tineretului”, cu aport de fonduri europene sau guvernamentale, însă aceste demersuri nu au beneficiat de susţinere adecvată din partea factorilor abilitaţi şi decidenţi.

În consecinţă, după alţi şase ani de aşteptare, în luna septembrie, municipalitatea a demarat lucrările de modernizare cu fonduri de la bugetul local, așa cum a procedat și în cazul clădirii şi a sălii de spectacole de la Casa de Cultură „George Suru”.

De adăugat şi faptul că imobilul ce găzduieşte Cinematograful „Tineretului” din capitala „Ţării Gugulanilor” datează din anul 1912 şi este inclus pe lista monumentelor arhitecturale ale Patrimoniului Cultural Naţional.

Vasi POPESCU


Un gând despre “După 20 de ani, din nou filme la Caransebeș!

Comentariile sunt închise.