Belgienii au grijă de sănătatea caransebeşenilor


La sfârşitul săptămânii trecute, la sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Caransebeş a fost inaugurat Punctul de lucru al Asociaţiei de Ajutor Mutual Slatina Timiş şi al Asociaţiei ,,Muceniţa Iraida”, care desfăşoară activităţi cu caracter medico-social. La eveniment au participat şi Excelenţa-Sa Phillipe Beke, ambasadorul Belgiei în România, precum şi Jozef Goebels, preşedintele Asociaţiei tuturor localităţilor din Belgia înfrăţite cu localităţi din România. Excelenţa-Sa Phillipe Beke s-a adresat celor prezenţi în limba română şi a dăruit unuia dintre membrii CARP Caransebeş un baston şi 10 pachete de cărţi de joc, cu care să-şi petreacă timpul alături de colegi. (C. Senco)

La sediul Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor Caransebeş (CARP), a fost inaugurat Punctul de lucru al Asociaţiei de Ajutor Mutual Slatina Timiş (ADAMS) şi al Asociaţiei ,,Muceniţa Iraida”, care desfăşoară activităţi cu caracter medico-social. La evenimentul petrecut vineri, 15 iulie, au participat şi Excelenţa-Sa Phillipe Beke, ambasadorul Belgiei în România, şi Jozef Goebels, preşedintele Asociaţiei tuturor localităţilor din Belgia înfrăţite cu localităţi din România. Ioan Suru, coordonatorul ADAMS, a precizat că, în 10 ani de activitate, asociaţia pe care o conduce a observat nevoia clară în domeniul sănătăţii pornită din partea populaţiei. „Până acum, am dezvoltat structuri sociale la sat, iar din acest an ne dorim dezvoltarea unor astfel de structuri şi la oraş şi, pentru că aici am găsit înţelegere din partea autorităţilor locale şi aşa-numiţii <<open mind>>, la Caransebeş asociaţia noastră a început activităţi de îngrijiri medicale la domiciliu, îngrijiri sociale. Încercăm, de asemenea, să aducem aici un model belgian, anume sistemul de mediotecă, şi am dezvoltat un Centru de voluntariat, unde sunt înscrişi acum 34 de voluntari. Am dezvoltat un Centru informaţional, un Fond social medical de urgenţă, acţiuni de prevenţie, profilaxie şi promovare a sănătăţii, am încheiat contracte de colaborare cu medicii specialişti. Cu alte cuvinte, acest Centru se vrea a fi unul integrat, care să ofere asistenţă persoanelor vârstnice”, a precizat Ioan Suru.

La rândul lui, Jozef Goebels a precizat că la Slatina Timiş funcţionează deja un Centru socio-medical excelent şi că intenţionează să extindă serviciile de acolo şi în regiunea Caransebeş. „Ceea ce este foarte important pentru noi, în extinderea serviciilor, este să ducem mai departe principiile de accesibilitate în termeni de preţ şi în termeni de îngrijiri medicale faţă de pacienţi, şi calitate în oferirea serviciilor. Sistemul medical din România se află într-o evidentă criză, iar noi oferim soluţii alternative, în aşa fel încât acesta să poată supravieţui. Mulţumim domnului primar şi Consiliului Local, care ne-au oferit această clădire, dar şi Crucii Alb-Galbene, care ne-a oferit aceste două maşini pentru dezvoltarea serviciilor. Intenţionăm, de asemenea, ca în baza colaborării cu Universitatea <<Vasile Goldiş>> din Arad, să facem schimburi <<Erasmus>>”, a mai precizat Jozef Goebels.

Pentru primarul Ion Marcel Vela, evenimentul este unul extrem de important. „Astăzi facem primul pas, prin inaugurarea acestui Centru, fapt ce presupune nu numai derularea activităţilor socio-medicale, dar şi o colaborare de suflet, începutul unei prietenii şi un schimb util ambelor părţi. Noi vom primi din experienţa acumulată de partenerii belgieni, iar dumneavoastră vă veţi bucura de tradiţiile şi cultura românească”, a precizat Ion Marcel Vela, care a asigurat partenerii că administraţia locală va sprijini şi financiar acest proiect.

Spre surprinderea tuturor, Phillipe Beke, ambasadorul Belgiei în România, s-a adresat asistenţei în limba română, spunând că se află în ţara noastră de 4 luni. ,,După cum ştiţi, Belgia este unul dintre fondatorii Uniunii Europene, care anul viitor împlineşte 55 de ani. Şi pentru noi a fost un drum lung până la obţinerea calităţii vieţii, dar suntem bucuroşi să împărtăşim experienţa noastră cu dumneavoastră. Vreau să vă spun că ieri am vorbit cu un secretar de stat, dl. Mocanu, căruia i-am spus de vizita mea aici, şi mi-a zis că este interesat să se implice în astfel de colaborări. Şi, credeţi-mă, nu spun cuvinte diplomatice, chiar mă bucur că am participat astăzi la acest eveniment”, a mai spus ambasadorul.

În încheierea evenimentului, unul dintre membrii CARP a primit din partea ambasadorului un baston şi zece perechi de cărţi de joc, cu care să-şi petreacă timpul, alături de colegi.

În continuarea vizitei sale în zonă, Excelenţa-Sa Phillipe Beke s-a deplasat la Slatina Timiş, unde primarul Gheorghe Roma i-a făcut o prezentare a comunei, precum şi un scurt istoric al colaborării şi relaţiei de înfrăţire dintre Slatina Timiş şi localitatea belgiană Geel. Ambasadorul şi-a petrecut restul vizitei la Centrul Socio-Medical din comună, unde a aflat mai multe despre serviciile oferite de ADAMS, modul în care acestea răspund nevoilor de sănătate din comunităţile rurale, precum şi despre modelul dezvoltării de structuri de sănătate la nivel regional, care să funcţioneze pentru oameni, împreună cu ei. În final, Excelenţa-Sa a participat la discuţii privind dezvoltarea economică în regiune, posibilităţi de investiţii pentru antreprenorii belgieni şi oportunităţi de creare a unor locuri de muncă pentru populaţia din zona rurală.

Vizita ambasadorului Belgiei a onorat eforturile de peste 10 ani ale ADAMS şi VZW Geels Roemeniekomitee de a construi, prin cooperare, un model de societate bazată pe solidaritate şi ajutor mutual.

Carmen SENCO

Sonia BERGER