Bătrânii, „nerăbdători” de ziua lor


Chiar dacă Ziua Internaţională a Persoanelor Vârstnice se sărbătoreşte în 1 octombrie, asistaţii din aşezămintele de la Caransebeş şi Sacu, precum şi pensionarii din municipiul de pe malurile Timişului şi Sebeşului parcă n-au mai avut răbdare şi au petrecut cu o zi mai devreme, în 30 septembrie, o zi superbă de toamnă târzie…

În prezenţa conducerii Consiliului Judeţean Caraş-Severin, instituţie de care ţine Căminul pentru Persoane Vârstnice „Sfinţii Constantin şi Elena” din Caransebeş, aici a avut loc un spectacol folcloric oferit de o parte a Ansamblului de Cântece şi Dansuri „Doina Banatului”, al Casei de Cultură „George Suru”, pe lângă dansurile bănăţene cei 31 de bătrâni putându-i urmări pe soliştii vocali Alin Olan, Ana-Maria Cornean, Daniela Văcărescu şi Lorena Nica. Directorul Căminului, Geanina Ylmaz, le-a pregătit în continuare asistaţilor din această instituţie un prânz festiv şi un program recreativ şi de socializare, pe măsura zilei pe care au sărbătorit-o.

Conducerea Căminului pentru Persoane Vârstnice Sacu a organizat, la rândul ei, un amplu spectacol pentru cei 38 de asistaţi ai instituţiei, la manifestare luând parte şi conducerea Consiliului judeţean, consilieri și reprezentanţi ai administraţiei judeţene şi locale din comunele învecinate.

Programul artistic a fost asigurat de Ansamblul „Semenicul” din Reşiţa, solista Ramona Viţa fiind aplaudată la scenă deschisă, și de Ansamblul „Doina Banatului” din Caransebeş, care le-a oferit bătrânilor un spectacol de înaltă ţinută, evoluţia soliştilor vocali Traian Barbu, Valeria Arnăutu, Ionela Bădălan, Maria Hurduzeu, Ioan Alexandrescu, Adela Jurchescu, Maria-Anesia Rusnac şi Florin Bojin fiind extrem de bine primită de cei care au participat la manifestare, un moment aparte constituindu-l Fanfara de Copii a Casei de Cultură din Anina.

În curtea Căminului, vizitatorii au putut admira un stand cu obiecte de artizanat confecţionate de bătrâni în cadrul atelierelor proprii. „O mare plăcere şi o şi mai mare surpriză le-a făcut bătrânilor Fanfara de Copii din Anina. Am fost cu toţii impresionaţi de artiştii care au evoluat azi la noi. Unii dintre oamenii de aici au plâns, alţii s-au bucurat de muzica pe care au ascultat-o, dar cu toții au fost emoționați”, ne-a spus Iosif Gherghinuţă, directorul aşezământului. Tot de la el am aflat că instituţia are o capacitate de 50 de locuri, din care 38 sunt ocupate, în curând aici urmând să mai sosească doi bătrâni, iar un număr de şase cereri sunt în aşteptare.

După spectacol, la Căminul Sacu bătrânii s-au bucurat de un program de socializare, ziua lor încheindu-se cu o serată dansantă.

Cu siguranţă, cel mai bine s-au distrat vineri, 30 septembrie, cei 150 de membri ai Casei de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Caransebeş prezenţi la Cantina de Ajutor Social din municipiu. „Bătrânii noştri, chiar dacă unii nu sunt chiar atât de în vârstă, s-au simţit minunat, ca de fiecare dată, s-au bucurat de muzica oferită de Ansamblul «Doina Banatului», au jucat şi sunt convinsă că şi-ar fi dorit ca petrecerea să nu se mai termine. Îi sfătuiesc să aibă răbdare, fiindcă ne vom întâlni şi la anul, şi la anul, şi la anul…”, a spus Paraschiva Radu, preşedintele C.A.R.P. Caransebeş.

Mădălina DOMAN