Bănăţenii şi „Cutia cu metode” europeanăÎn cadrul parteneriatului Erasmus+ „Building Bridges for Europe” (BBE), nouă parteneri de proiect din șase țări europene, respectiv Germania, Bulgaria, Slovenia, România, Croația și Italia, au creat un instrument de lucru online numit „Cutia cu metode” (Toolbox). Metodele și proiectele în cadrul cărora au fost testate acestea au vizat sporirea conștiinței europene și gândirea critică în scopul reducerii prejudecăților cu privire la ceilalți.
Partenerii proiectului, printre care şi Liga Scriitorilor – Filiala Timişoara Banat, din care fac parte mai mulţi prozatori, dramaturgi şi poeţi din Caransebeş şi din zonă, au lucrat timp de doi ani pentru a analiza și oferi exemple de proiecte cu bune practici, iar rezultatul poate fi văzut acum online, la adresa www.bbe-toolbox.eu. Toolbox-ul conține 27 de proiecte și metode ușor de aplicat, iar cunoștințele acumulate sunt disponibile gratuit, fiind accesibile tuturor persoanelor interesate să utilizeze metodele aplicate și descrise. Acestea îi pot inspira pe utilizatori să promoveze noi metode în educație, în special pentru adulți în vârstă, femei, persoane cu nivel scăzut de educație, locuitori din zonele rurale, migranți etc., concentrându-se totodată pe promovarea conștientizării apartenenței la spațiul european ca spațiu al coeziunii sociale, ne-a informat prof. Ana Zlibuţ, vicepreşedintele filialei timişorene a Ligii Scriitorilor.
Pe durata proiectului, partenerii și-au consolidat relațiile de lucru şi au făcut schimb de experiență în furnizarea de oferte educaționale din țările lor. Partenerii proiectului au convenit să continue cooperarea europeană în domeniul educației sociale pentru vârsta a treia și să dezvolte colaborarea lor intergenerațională.
Coordonatorul proiectului a fost ILEU eV, Ulm, Germania, iar parteneri de proiect ZAWiW, Universitatea din Ulm, Universitatea „Angel Kanchev” din Ruse (Bulgaria), LSFTB – Liga Scriitorilor Filiala Timișoara Banat, Federația Universităților de Vârsta a Treia din Italia (FEDERUNI), POUZ – Universitatea Publică Deschisă Zagreb (Croația), U3A Universitatea pentru Vârsta a Treia, (Slovenia), Platforma AGORA, Sofia (Bulgaria) și Universitatea Vârstei a Treia din Universitatea „Dunărea de Jos“ Galați, ne-a mai spus prof. Ana Zlibuţ.
Bianca METEŞ