În atenţia organizatorilor de evenimente şi a unor persoane fizice/juridice care desfăşoară activităţi de lansare a lampioanelor zburătoare


În atenţia organizatorilor de evenimente şi a unor persoane fizice/juridice care desfăşoară activităţi de lansare a lampioanelor zburătoarefoto 20.jpg

 1. Potrivit legislaţiei privind apărarea împotriva incendiilor, acest tip de activitate nu necesită emiterea de avize/autorizaţii privind securitatea la incendiu, respectiv emiterea de acorduri cu privire la desfăşurarea acestora, din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Semenic” al judeţului Caraş-Severin.

 2. Având în vedere faptul că lampioanele zburătoare sunt propulsate de aerul cald generat de flacăra produsă după aprinderea unui element combustibil, conform prevederilor art. 97 alin. (1) din Normele generale de apărare împotriva incendiilor, aprobate prin OMAI Nr. 163/2007, „utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă…”.

 3. La nivel internaţional, s-a constatat că lampioanele zburătoare au constituit surse de producere a incendiilor la construcţii, în general înalte şi foarte înalte (balcoane, copertine, terase etc.), la vegetaţie uscată şi la păduri. Totodată, acestea au constituit pericole pentru aeronave, un exemplu elocvent fiind incidentul cu o aeronavă în regiunea Sanya din China. În urma incidentului, în zonă s-a interzis permanent lansarea lampioanelor zburătoare. De asemenea, în Marea Britanie, Paza de Coastă s-a confruntat în ultimii doi ani cu aproximativ 700 de alarme false, provocate din cauza lampioanelor zburătoare.

Drept urmare, se recomandă:

 • Solicitarea de puncte de vedere cu privire la lansarea lampioanelor zburătoare, la Unitatea de Control a Traficului Aerian din cadrul aeroportului cel mai apropiat de locul evenimentului, precum şi de la organele de Poliţie Rutieră.

 • Solicitarea de informaţii cu privire la starea vremii în zona vizată la data desfăşurării evenimentului, de la Agenţia Naţională de Meteorologie (condiţii meteo, viteza şi direcţia vântului dominant).

REGULI MINIMALE CE TREBUIE RESPECTATE

ÎN SITUAŢIA DESFĂŞURĂRII ACTIVITĂŢII DE

LANSARE A LAMPIOANELOR ZBURĂTOARE

 1. Respectarea instrucţiunilor producătorului, de utilizare în siguranţă a lampioanelor zburătoare.

 2. Lampioanele zburătoare vor fi lansate doar de către persoane adulte responsabile, care în prealabil s-au informat asupra modului de utilizare în siguranţă a acestora.

 3. Lampioanele zburătoare se vor lansa numai în spaţii exterioare deschise, largi, la distanţă mare de arbori, linii de alimentare cu energie electrică sau pentru alte utilităţi, pozate suprateran, construcţii, în general înalte şi foarte înalte (inclusiv balcoane, copertine, terase, reclame etc.) sau alte zone potenţial a fi puse în pericol.

 4. Lampioanele zburătoare nu se vor lansa la o distanţă mai mică de 10 km de orice aeroport sau cale rutieră circulată, lumina acestora putând fi interpretată ca un semnal luminos ce poate deruta ori distrage atenţia piloţilor sau conducătorilor auto.

 5. Lampioanele zburătoare se vor lansa numai în condiţii meteo favorabile, respectiv fără vânt. În cazul în care vântul bate uşor, este necesară asigurarea asupra faptului că lampioanele zburătoare lansate nu se vor deplasa deasupra participanţilor la evenimente, clădirilor, arborilor, aeroporturilor, şoselelor circulate sau în orice altă zonă unde acestea pot genera incidente cu efecte negative asupra vieţii, bunurilor şi mediului.

 6. Se va asigura dotarea locului de desfăşurare a evenimentului cu mijloace de stingere adecvate, pentru a se putea acţiona operativ în caz de incendiu.

ATENŢIE: Potrivit prevederilor art. 5 din Legea Nr. 307 privind apărarea împotriva incendiilor, persoanele fizice şi juridice răspund, potrivit legii, de stabilirea şi aplicarea măsurilor de apărare împotriva incendiilor, precum şi de consecinţele producerii incendiilor.

Plt. maj. Gheorghe ŢUNEA

Subofiţer Tehnic Principal

 

ISU „Semenic” Caraş-Severin