Aquacaraş dă afară 100 de oameni


În cadrul ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean Caraş-Severin a fost adoptat şi proiectul privind încredinţarea unui mandat expres reprezentantului autorităţii publice tutelare în Adunarea Generală a Acţionarilor a SC Aquacaraş SA, în vederea adoptării unor măsuri transparente privitoare la eficienţa economică a societăţii, acesta fiind Mircea Paul Ciobanu. Vicepreşedintele acestui for, Ilie Iova, a declarat că măsurile care au intrat în vigoare la data de 1 decembrie vor îmbunătăţi activitatea operatorului judeţean de apă şi canal şi va ajuta socoetatea să-şi plătească datoriile.

„La inițiativa prefectului, a avut loc o întâlnire cu toți primarii care face parte din această asociație. În urma discuțiilor, s-au tras câteva concluzii: asociații au solicitat modificări vizavi de salarii și de reduceri de personal. În primă fază, am decis numărul de 100 de persoane, pentru că este vorba de concedieri colective și trebuie respectată procedura legală prin care se face această operaţiune. Este o situație neplăcută, însă, reanalizând toate articolele din presă care au apărut până acum, este o decizie care trebuia luată”, a spus Ilie Iova.

Conform vicepreşedintelui Consiliului Judeţean, faptul că se va reduce numărul angajaților Aquacaraș nu va reprezenta o problemă, având în vedere că, după modernizarea rețelelor de apă din județ, nu va mai fi nevoie de un personal prea numeros pentru întreținerea acestora.

La rândul său, Anatoli Liber,  directorul SC Aquacaraș SA, societate care are în prezent 710 angajaţi, a precizat că această măsură a fost decisă de Consiliul de Administrație al Aquacaraș încă de acum câteva luni. „Având în vedere faptul că la un moment dat o să intrăm să plătim ratele vizavi de eșalonarea către ANAF, am luat încă din luna iulie măsuri, prin Consiliul de Administrație și AGA, pentru a eficientiza activitatea societății, măsuri care sunt și de natură tehnică și chiar pe resurse umane, vizavi de disponibilizarea unor persoane, noi estimând numărul acestora  între 50 și 100. La urma-urmei, este vorba de a lua efectiv măsurile ca fiecare exploatare să devină eficientă”, a afirmat directorul societății Aquacaraș.

Persoanele care vor fi concediate vor primi salarii compensatorii, conform Contractului colectiv de muncă și în funcție de vechimea pe care o au, a mai adăugat Anatoli Liber.

În aceeaşi hotărâre este vorba şi de unele ajustări salariale pentru directorii societăţii, precum şi pentru membrii Consiliului de Administraţie.

Sonia BERGER