Ani grei de puşcărie pentru „Lotul APIA”


Anul trecut, în luna aprilie, primarul de atunci al oraşului Oţelu Roşu, Iancu Simion-Simi, Valentin Ghiţă, edilul-şef al comunei Socol, şi directorul APIA Caraş-Severin, Romică Anculia, au fost reţinuţi de către DNA, fiind acuzaţi de fapte de corupţie. Cei trei au cerut strămutarea procesului în alt judeţ, şi aşa dosarul a ajuns la Tribunalul Arad.

Recent, magistraţii arădeni l-au găsit vinovat pe fostul director APIA Caraş-Severin, Romică Anculia, de comiterea a nu mai puţin de patru infracţiuni – complicitate la luare de mită, trafic de influenţă, instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, şi l-au condamnat la opt ani de închisoare, cu executare. Foştii primari din Oţelu Roşu şi din comuna Socol, Iancu Simion-Simi şi Valentin Ghiţă, au fost găsiţi vinovaţi de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni. Iancu Simion-Simi a fost condamnat la patru ani de închisoare, cu executare, iar Valentin Ghiţă la şase, de asemenea cu executare. Instanţa a dispus confiscarea sumelor de bani oferite cu titlu de mită – câte 25.000 de euro de la Romică Anculia şi Valentin Ghiţă, şi 15.000 de lei de la Iancu Simion-Simi.

Tribunalul Arad a dispus totodată restituirea sumelor depuse cu titlu de cauţiune, câte 50.000 de lei pentru fiecare, bani cu care cei trei i-au convins pe magistraţi să-i pună în libertate după ce fuseseră arestaţi preventiv. În plus, lui Iancu Simion-Simi îi vor fi restituite sumele de 13.100 de euro, 5.040 de dolari americani şi 13.000 de lei, ridicate cu ocazia percheziţiilor. Acesta se declară nevinovat şi crede că a fost condamnat deoarece judecătorii l-ar fi băgat în aceeaşi oală cu Anculia şi Ghiţă.

Sentinţa poate fi atacată cu apel la Curtea de Apel Timişoara.

Sonia BERGER