Ductil Steel Oţelu Roşu şi-a oprit, temporar, activitatea


La sfârşitul lunii septembrie, circulau tot felul de zvonuri referitoare la închiderea Combinatului Ductil Steel de la Oţelu Roşu. Eeprezentanţii  Companiei Mechel au declarat atunci că s-a luat hotărârea vânzării unităţilor din România, însă au precizat că nu intenţionează să oprească producţia decât temporar, doar la unele secţii. O lună mai târziu, activitatea de producţie la Oţelu Roşu a fost reluată, însă, zilele trecute, ea a fost sistată din nou. Vineri, 23 noiembrie, printr-un comunicat de presă, administraţia Companiei Mechel a anunţat o nouă încetare a activităţii: „Luând în consideraţie conjunctura nefavorabilă a preţurilor pe piaţa metalurgică europeană, pe fondul creşterii preţurilor materiilor prime şi cererii reduse de produse metalurgice finite, se opreşte temporar procesul de producţie la întreprinderile din România. Decizia de sistare s-a luat în scopul reducerii costurilor de producţie şi armonizării volumului de producţie cu cerinţele pieţei. La această decizie a contribuit şi faptul că planul de producţie pentru 2012 a fost realizat înainte de termen“, se arată în document.

Mechel Târgovişte şi Ductil Steel Oţelu Roşu au fost oprite deja miercuri, respectiv joi, urmând ca la jumătatea lunii decembrie să înceteze producţia şi la Ductil Steel Buzău, Laminorul Brăila şi Mechel Câmpia Turzii.

În perioada cât producţia urmează să fie oprită, echipamentele şi utilajele vor fi întreţinute: „Pe perioada suspendării temporare a procesului de producţie la uzinele mai sus menţionate, se vor lua toate măsurile necesare pentru menţinerea şi întreţinerea utilajelor şi echipamentelor de producţie. Angajaţii implicaţi în aceste activităţi vor primi salariile în întregime. Drepturile salariale pentru restul angajaţilor vor fi plătite, în perioada suspendării activităţii, în conformitate cu legislaţia muncii în vigoare a ţărilor respective“.

Reprezentanţii Mechel susţin că această pauză este una temporară şi că „odată cu normalizarea pieţei, procesul de producţie va fi reluat imediat“.

Bogdan NAUM