Fotbal pe pârtie, la Lupac


Muncitorul Reşiţa – FC Caransebeş 4-0 (3-0)

Vasile Manescu

Viorel Lolea

Cu o întârziere de o oră – 16 în loc de 15 –, răstimp necesar brigăzii de arbitri pentru a lua o hotărâre în privinţa oportunităţii jucării partidei sau a amânării acesteia cu 24 de ore, vineri, 15 martie, pe stadionul de la Lupac s-a disputat meciul dintre Muncitorul Reşiţa şi FC Caransebeş, contând pentru etapa a XV-a a Ligii a III-a, Seria a IV-a. Pe un frig pătrunzător şi o ninsoare care nu contenit nicio secundă, jocul a început cu o dominare agresivă a „gazdelor” – deoarece este ştiut că Muncitorul dispută meciurile pe teren propriu la Lupac –, prima fază de poartă purtând semnătura ex-caransebeşeanului Ţimbota, care, în minutul 4, a reluat de la 8 metri, la colţul scurt, centrarea venită de la Cârmaci, însă Cioloca a reuşit să respingă.

Scorul a fost deschis repede, după o fază petrecută în minutul 9, când Bârsanu a centrat de pe stânga, mingea a ajuns la Bobină, care şi-a aşezat-o la 17 metri, şutul său plasat, sub bară, nedându-i lui Cioloca nicio şansă să intervină. Goal-keeper-ul caransebeşean a avut o paradă spectaculoasă în minutul 17, atunci când a reuşit să devieze în transversală şutul de la 20 de metri expediat de Vasiliu. Acelaşi Vasiliu a obţinut o lovitură liberă câteva minute mai târziu, când a fost faultat de Suru, la 22 de metri, însă şutul pe jos al lui Dobre a fost prins de Cioloca.

Reşiţenii şi-au majorat avantajul în minutul 31, dintr-un penalty dictat de „centralul” Mircea Ardelean după un fault comis de Dodoacă asupra lui Avramovici, în suprafaţa de pedeapsă, transformat de Fara, care a tras în stânga lui Cioloca, deşi gugulanul ghicise colţul.

Oaspeţii au avut o acţiune mai consistentă de atac în minutul 33, când, după un fault asupra lui Balmău, s-a dictat lovitură liberă de la 22 de metri, lateral-dreapta. A executat acelaşi Balmău, scurt, până la Şandru, însă şutul acestuia, din marginea careului, s-a dus peste poarta apărată de Giurcanu.

În minutul 38, Bobină putea majora scorul, însă torpila sa, la colţul lung, a trecut puţin pe lângă poarta gugulană. Scorul pauzei a fost stabilit în minutul 41, după o lovitură liberă de pe partea stângă, executată de Dobre, mingea a ajuns la Cârmaci, care, de la 14 metri, a trimis puternic în dreapta lui Cioloca.

La scorul de 3-0, gugulanii nu mai aveau ce pierde, aşa că au abordat partea a doua a întâlnirii cu mai mult curaj şi cu mai multă agresivitate în joc. Astfel, în minutul 53, Balmău a fost faultat la 20 de metri, lovitura liberă bătută plasat, în stânga lui Giurcanu, de către Suru, fiind reţinută în cele din urmă de portarul reşiţean. Gazdele au fost periculoase pe contraatac, iar în minutul 65 Fara a pătruns pe dreapta, şutul său din cădere, din interiorul careului, fiind reţinut de Cioloca. Reşiţenii au mai avut o ocazie importantă de a marca în minutul 70, la şutul de la 12 metri expediat de Sturzu, însă Cioloca a respins cu piciorul în corner.

Gazdele şi-au mai trecut în cont o ocazie în minutul 79, atunci când Vasiliu a expediat un voleu frumos de la 14 metri lateral-stânga, mingea trecând la câţiva centimetri de poarta gugulană. În minutul 85, reşiţenii au rămas în zece oameni, după ce Sturzu a văzut al doilea cartonaş galben, ca urmare a unui fault comis asupra lui Beucă.

Scorul final a fost stabilit în minutul 90, după o pătrundere pe dreapta a lui Popescu, centrarea acestuia fiind reluată cu latul, de la 8 metri, de Fara, sub bara porţii gugulane.

„O victorie muncită, pe un teren foarte greu, fapt care mă face să felicit cu atât mai mult echipa mea pentru dăruirea şi atitudinea de care a dat dovadă, pentru meciul foarte bun pe care l-a făcut. Din fericire pentru noi, am început să şi marcăm, faţă de celelalte meciuri în care am avut o mulţime de ocazii şi am pierdut, cum a fost etapa trecută, la Târgu Jiu. În acest meci am întâlnit o echipă nouă, şi felicit administraţia locală din Caransebeş, pentru că face eforturi extraordinare pentru a o ţine în viaţă, dar, din păcate, am văzut azi acolo, pe bancă, un om care, la scorul de 3-0 pentru noi, în loc să-şi îndemne băieţii să joace, i-a îndemnat să arunce mingile peste gard, să se piardă (este vorba despre cele culoare portocalie – n.r.). E un gest reprobabil…”, a declarat Viorel Lolea.

„Cred că nu pregătirea fizică şi-a spus cuvântul, pentru că eu sunt de părere că stătea în putinţa lor să alerge şi să pună mai mult suflet, dar starea terenului şi condiţiile destul de grele, şi mai ales lipsa de pregătire şi-au pus amprenta pe evoluţia jucătorilor. După doar o săptămână de pregătire, noi nu ne aşteptam să câştigăm meciul de azi, eram conştienţi de faptul că e un meci destul de greu, şi s-a văzut asta şi pe teren. Azi au fost două echipe, zic eu, slabe în momentul de faţă, şi rezultatul e echitabil, băieţii de la Muncitorul meritând să fie felicitaţi, pentru că au dovedit că şi-au dorit mai mult victoria. Noi nici n-am putut, nici nu ne-am dorit-o. Cât priveşte tactica de joc cu mingea aruncată în apă, de care am fost acuzaţi de către adversarii noştri de azi, asta a fost, jucătorul respectiv n-a putut să dea altfel în ea, fiindcă e un copil, au dat în apă, e adevărat, vreo patru sau cinci mingi, dar dacă voiam cu adevărat să facem din asta o tactică, aşa cum s-a spus, dădeam cu ele de la început numai în apă şi câştigam jocul… Dar e bine ca s-a terminat aşa”, a spus, după meci, antrenorul oaspeţilor, Vasile Mănescu.

Muncitorul Reşiţa: Giurcanu, Rarinca, Dobre, Beică, Bârsanu, Avramovici (46, Sturzu), Vasiliu, Cârmaci (89, Boltaşu), Ţimbota (71, Loba), Bobină (63, Popescu), Fara; rezerve: E. Lolea, Firiţeanu, Cărăgin. Antrenori: Viorel Lolea, Adrian Cârjan, Ion Roman.

FC Caransebeş: Cioloca, Beucă, Dodoacă, Matei, Ticană (70, Lepa), Suru (60, Owo), Ganea (89, Dragu), Doman, Şandru, Balmău, Porcescu (62, Văcărescu); rezerve: Vulpescu, Morar. Antrenori: Vasile Mănescu, Marius Dulca.

A arbitrat la centru Mircea Ardelean, asistat la cele două linii de Marius Alexa şi Casian Băla, toţi din Arad.

Observatori: Constantin Făniţă (Timişoara) şi Sorin Găman (Tg. Jiu).