Alex-Robert Matei, micuţul mare campion plecat de la Caransebeş


Chiar dacă are numai 12 ani, Alexandru-Robert Matei este un mare campion. Alex este cel mai bun judoka din ţară la categoria lui de greutate, iar în ceea ce priveşte vârsta, el a obţinut titlul de campion naţional la U-14, luptându-se cu copii mai mari cu 2 ani decât el.

Alexandru-Robert Matei s-a născut la Caransebeş, în 22 octombrie 2002. A început să practice judo în anul 2007, la Clubul Energetica, unde i-a avut antrenori pe Ion Radu şi Ion Răuţu. În 2011, a plecat, împreună cu părinţii, la Timişoara, unde nu au stat decât un an, deoarece din 2012 s-au stabilit la Lugoj. Aici, el practică judo-ul la Clubul Sportiv Şcolar din localitate, sub îndrumarea antrenoarelor Andreea Olteanu şi Cristina Toth.

De când a început să facă acest sport, Alex a participat la 44 de concursuri, atât în ţară, cât şi în Croaţia, Serbia, Ungaria, Bulgaria şi Kosovo, de la fiecare întrecere întorcându-se cu câte un trofeu. În vitrina sa, doar trei medalii sunt de bronz, restul fiind de aur – 26, şi argint – 15.

Alex a devenit campion naţional la categoria 30 kg, U-14, în 14 iunie, după ce a câştigat locul I la concursul de la Bacău, atunci când nu împlinise încă 12 ani. Seria succeselor înregistrate de foarte tânărul sportiv a continuat la concursul de la Sofia, în Bulgaria, desfăşurat în 14 şi 15 octombrie, unde a obţinut locul I la 34 kg, categoria de vârstă U-14, şi locul II la 38 kg, U-16. Revenit în ţară, în 25 octombrie, Alex a participat la întrecerea dotată cu Cupa CIS Gaz, de la Târgu Mureş, unde s-a clasat din nou pe cea mai înaltă treaptă a podiumului la categorii superioare, atât de greutate, 34 kg, cât şi de vârstă, U-14. Sâmbătă, 8 noiembrie, Alex şi-a mai adăugat un titlu în palmares, după ce a obţinut locul I la concursul internaţional de la Kikinda, în Serbia, unde au participat sportivi din zece ţări. Foarte important de menţionat este faptul că, la aceste concursuri, toate victoriile obţinute de Alex au fost prin ippon.

În ultimul timp, sportivul a schimbat categoria de greutate la care luptă, trecând de la 30 kg la 34 kg, în cele 10 finale disputate obţinând opt locuri I şi două locuri II. Anul viitor, antrenorii lui Alex îl pregătesc să atace titlul de campion naţional şi la această categorie de greutate.

Rezultatele obţinute de tânărul sportiv născut la Caransebeş nu au trecut neobservate în lumea judo-ului, iar în 22 noiembrie va fi perfectat transferul lui la Liceul cu Porgram Sportiv din Focşani, unde funcţionează un Centru de Excelenţă în Judo, care, în timp, se intenţionează să fie transformat în Centru Olimpic de Excelenţă. Un loc unde-i dorim lui Alex să rămână cât mai mult. Fiindcă, cu siguranţă, rezultatele nu vor întârzia să apară şi vor fi punctuale la întâlnirea cu munca.

Sorin ROGOZ