Ajutoare de încălzire mai mari pentru cei cu venituri mici


Pentru a contracara efectele majorarării preţului gazelor naturale cu 6 %, Guvernul României a adoptat zilele trecute o Ordonanţă de Urgenţă conform căreia persoanele cu venituri reduse vor primi ajutoare de încălzire mai mari. De asemenea, familiile cu venituri mici primesc un ajutor în plus şi pentru plata facturilor de energie electrică.

Astfel, în perioada sezonului rece 2013 – 2014, ca urmare a creşterii de preţuri la gaze naturale şi energie electrică, va fi menţinut sistemul actual de acordare a ajutoarelor pentru încălzirea locuinţelor cu energie termică în sistem centralizat. Totodată, cuantumul ajutoarelor pentru încălzirea cu gaze naturale va fi majorat pentru a asigura acoperirea creşterii de 6 % a preţului la gazele naturale.

Familiile sau persoanele cu venituri între 155 de lei şi 615 lei/persoană vor primi, în premieră, ajutoare pentru încălzirea cu energie electrică, sumele variind între 48 şi 240 de lei.

În situaţiile care nu pot fi determinate cu exactitate pe baza documentelor justificative, mijlocul de verificare a îndeplinirii condiţiilor de acordare a ajutoarelor va fi ancheta socială. (B. Meteş)