Agricultura, de pe hârtie, pe calculator


La mijlocul săptămânii trecute, la sediul Palatului administrativ din Reşiţa a avut loc conferinţa de lansare a proiectului „Gestiunea în sistem informatic a Registrului Agricol şi a altor servicii publice destinate cetăţenilor în cadrul unor unităţi-administrativ teritoriale din judeţul Caraş-Severin”. Proiectul este co-finanţat prin Fondul European de Dezvoltare Regională, în baza contractului de finanţare încheiat cu Ministerul pentru Societatea Informaţională, iar beneficiare sunt un număr de 15 administraţii publice locale din judeţ. Astfel, din iunie 2015, când va lua sfârşit perioada de implentare a acestuia, primăriile Reşiţa, Caransebeş, Moldova Nouă, Slatina-Timiş, Sacu, Armeniş, Băuţar, Bozovici, Luncaviţa, Buchin, Berzasca, Fârliug, Bucoşniţa, Teregova şi Ramna trec de la Registrul Agricol pe suport de hârtie, la cel electronic.

Proiectul are ca scop creşterea eficienţei serviciilor publice adresate cetăţenilor şi mediului de afaceri de pe raza unităţilor administrativ-teritoriale partenere, cu privire la informaţiile din domeniul agricol, şi implementarea de tehnologii informaţionale care să contribuie la o gestiune mai bună a problemelor legate de posesia şi folosinţa terenurilor agricole. „Proiectul urmăreşte facilitarea accesului la informaţii din domeniul agricol, pentru cetăţeni şi pentru mediul de afaceri. El nu este important doar pentru că facilitează accesul la toate aceste informaţii, ci şi pentru că este un parteneriat între instituţia noastră şi 15 primării din judeţ. După acelaşi model, în perioada următoare dorim extinderea proiectului şi pentru alte 15 administraţii locale din Caraş-Severin, tocmai pentru că eu cred că este foarte utilă o astfel de investiţie, care permite accesarea mult mai rapidă a informaţiilor din acest domeniu”, a spus Sorin Frunzăverde, preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin.

În urma devenirii operaţionale a sistemului, orice persoană interesată să obţină informaţii legate de componenţa unei gospodării sau a unei ferme, sau date referitoare la suprafeţele agricole, pomicole ori forestiere, o va putea face din faţa unui calculator, fără a mai fi nevoit să se adreseze funcţionarilor publici din primării. „Omul intră pe un portal, se autentifică, completează un formular de cerere, pe care îl trimite apoi spre o bază de date, iar răspunsul îl primeşte în timp real. În urma implementării acestui serviciu electronic, se vor mai putea obţine şi informaţii legate de eliberarea certificatelor de urbanism ori a autorizaţiilor de construcţie, sau date despre orice alte documente şi adeverinţe de acest gen”, a declarat arhitectul-şef al judeţului, Victor Naidan.

Valoarea totală a proiectului este de peste 6,7 milioane de lei, din care asistenţa financiară nerambursabilă este de 6,5 milioane de lei, câte 2% reprezentând contribuţia celor 16 parteneri. Consiliul Judeţean va contribui cu peste 80.000 de lei, iar fiecare unitate administrativ-teritorială, cu câte 3.500 de lei.

De acest proiect vor beneficia de dotări cu echipamente, soft şi aplicaţii inovative de ultimă generaţie atât cele 15 primării partenere, cât şi Consiliul Judeţean Caraş-Severin, ca lider de proiect. Instituţiile care vor utiliza Registrul Agricol în format electronic sunt Agenţia de Plăţi şi Intervenţii pentru Agricultură, Agenţia Naţională de Cadastru şi Publicitate Imobiliară, precum şi Oficiul Naţional al Registrului Comerţului.

Sonia BERGER