Adormirea Maicii Domnului, sărbătorită de ucraineni


Vineri, 28 august, a fost sărbătorită la Caransebeş Adormirea Maicii Domnului – Sf. Marie Mare de rit vechi –, una dintre cele mai importante sărbători religioase ale lumii creştine. La Sf. Liturghie de la Biserica Ucraineană, care poartă numele „Adormirea Maicii Domnului”, au slujit protopop Ilie Albiciuc, de la Protopopiatul Lugoj, și preoții Petru Popovici, de la Parohia Reşiţa, Cristian Popovici – Parohia Timişoara, Mihai Brotnei – Parohia Petroasa, Ioan Brotnei – Parohia Pădureni, Ştefan Fetcico, preot pensionar din Cireşu, Gheorghe Rusneac, preot misionar, Ioachim Rad – Parohia Lugoj, Costin Vasile – Parohia Lugojel, Dimitrie Negrei şi Laurenţiu Iacob – Parohia „Sf. Dumitru” Caransebeş, precum și Dimitrie Popovici, parohul bisericii „Adormirea Maicii Domnului”, cea care a găzduit manifestarea. Răspunsurile la liturghie au fost date de corul bisericii.

Organizatori ai acestei sărbători au fost Consiliul Parohial, prin cei doi epitropi, Gheorghe Tiuch şi Ioan Boncalo, şi Comitetul de Femei, cu sprijin din partea Uniunii Județene a Ucrainenilor, președinte – prof. Ivan Liber. Din partea administrației locale a participat la manifestare consilierul Stelian Cornea, care a fost mereu prezent în mijlocul acestei comunităţi.

Această sărbătoare a Adormirii Maicii Domnului este sărbătoarea religioasă care încununează sfârşitul unui an bisericesc. Din septembrie, calendarul religios dă startul unui nou an, care vorbeşte despre o simbolistică, spun preoţii, întrucât în septembrie sărbătorim naşterea Maicii Domnului.

Biserica „Adormirea Maicii Domnului” a fost înfiinţată prin binecuvântarea Patriarhiei Române şi cu sprijinul Î.P.S.P. Mitropolit Laurenţiu al Ardealului, în vremea păstoririi acestuia ca Episcop la Caransebeş. Parohia Ortodoxă Ucraineană s-a afiliat Vicariatului Ortodox Ucrainean din România în urmă cu 15 ani. Biserica Ortodoxă Ucraineană din Caransebeş a luat fiinţă în anul 2000, întemeietorul fiind preotul paroh Vasile Sauciuc. Sfintele slujbe s-au oficiat în Biserica reformată până în anul 2003. După plecarea preotului Vasile Sauciuc, a slujit preotul suplinitor Traian Dobromirescu, care a trecut la cele veşnice. În acelaşi an a fost ales ca preot paroh Vasile Ardelean. Începând cu luna iulie, slujbele au fost oficiate în Biserica mică (paraclis), cu hramul Adormirea Maicii Domnului. În anul 2008, parohia a rămas vacantă, preot suplinitor fiind Cornel Neda. În perioada noiembrie 2008-mai 2013, postul a fost ocupat de preotul paroh Alion Şandor. Rămas vacant, postul a fost suplinit de preotul pensionar Mihai Meleş. Din septembrie 2014, preot paroh este Daniel Popovici. De atunci şi până astăzi, preoţii şi credincioşii acestei comunităţi au amenajat o biserică în cartierul Nord din Caransebeş, precum şi o casă parohială. Implicarea slujitorilor şi a preoţilor a dat roade, întrucât biserica amenajată în clădirea unei foste centrale termice se apropie de finalizare. Pictura începută în anul 2009 se derulează tot mai greu, din lipsă de fonduri. Consiliul Parohial face apel pe această cale la toţi credincioşii şi oamenii de bine care pot ajuta biserica în vederea finalizării picturii. Într-una din zilele în care am vizitat lăcașul de cult, l-am surprins pe unul dintre cei mai mari pictori de biserici din Patriarhia Română, Virgil Cristea, care pictează aici din 5 iulie. El mi-a mărturisit că, în funcţie de bugetul alocat bisericii, se străduieşte să finalizeze pictura care astăzi arată, într-adevăr, frumos.

Ştefan ISAC