A scăzut numărul accidentelor grave în Caraş-SeverinÎn primul semestru al acestui an, pe drumurile publice din Caraș-Severin s-a înregistrat cel mai mic număr de accidente rutiere grave produse în ultimii 10 ani, respectiv 35.
În urma acestor accidente opt persoane au decedat și alte 27 au fost rănite grav, numărul victimelor fiind în scădere față de anul trecut cu 38,46% în cazul persoanelor decedate, și 57,14% în cazul celor rănite grav.
Și numărul total al accidentelor cu victime înregistrate în județul nostru este într-o ușoară scădere cu 1,39%, 141 de accidente, de la 143 în prima jumătate a anului 2020 și 147 în aceeași perioadă din 2019, scăderi semnificative fiind înregistrate la numărul persoanelor decedate, opt persoane în 2021, față de 13 în 2020 și 14 în 2019, și la numărul răniților grav, 27 de persoane în 2021, comparativ cu 63 de persoane în 2020 și 44 de persoane în 2019.
În schimb, a crescut numărul persoanelor rănite ușor ca urmare a acestor accidente rutiere, cu aproape 30%, ne-a informat Inspectoratul de Poliţie Judeţean Caraş-Severin.
Cele mai multe accidente s-au produs pe rețeaua de drumuri naționale și europene.
Principala cauză a accidentelor rutiere rămâne nerespectarea regimului legal de viteză, această reprezentând 27% din numărul total al accidentelor produse în perioada analizată, față de 32% în 2020 și 25% în 2019.
Următoarele două cauze de producere a accidentelor rutiere în Caraș-Severin sunt neacordarea priorității de trecere vehiculelor și faptul că șoferii au avut în timpul condusului alte preocupări de natură a le distrage atenția în mod periculos, precum folosirea telefonului mobil, fumatul, mâncatul la volan sau orice fel de ocupație care distrage atenția vizuală, cognitivă sau manuală de la condus.
Un număr de 10 dintre accidentele rutiere înregistrate în acest prim semestru au fost produse din cauza indisciplinei pietonilor, înregistrându-se o creștere cu trei accidente față de anul trecut.
Alte şase accidente rutiere s-au produs din vina conducătorilor auto care s-au urcat la volan după ce au consumat băuturi alcoolice, mai puține însă decât în 2020 și 2019, când au fost înregistrate nouă, respectiv şapte astfel de accidente rutiere.
În urma celor şase accidente rutiere produse pe fondul consumului de alcool la volan, două persoane au decedat, două au fost rănite grav și alte patru au fost suferit răni ușoare.
În comunicatul IPJ Caraş-Severin se mai arată că, din analizele effectuate, s-a constatat faptul că a crescut numărul accidentelor rutiere produse în zilele de duminică, joi și vineri, în celelalte zile ale săptămânii numărul accidentelor scăzând.
În toată această perioadă, polițiștii rutieri și cei cu atribuții pe linie de poliție rutieră au acționat zilnic pe drumurile publice, pentru prevenirea și combaterea cauzelor generatoare de accidente rutiere, fiind desfășurate 1.331 de acțiuni punctuale, cele mai multe pentru nerespectarea regimului legal de viteză.
În cadrul acestor acțiuni, polițiștii au constatat 380 de infracțiuni, cu 34 mai mult decât în anii trecuți, cele mai multe infracțiuni constatate fiind cele de conducere a unui autovehicul către o persoană având o îmbibație alcoolică în sânge peste limita legală și refuzul ori sustragerea de la prelevarea probelor biologice, respectiv 112, și conducerea unui autovehicul fără permis de conducere sau cu permis necorespunzător categoriei – 103.
De asemenea, polițiștii rutieri au aplicat 17.863 de sancțiuni contravenționale, cu 1.761 mai multe decât în 2020 și cu 297 mai multe decât în 2019, fiind reținute 968 de permise de conducere, cele mai multe pentru nerespectarea regulilor privind depășirea, și au fost retrase 365 certificate de înmatriculare, cele mai multe pentru defecțiuni tehnice ale autovehiculelor.
„În acest context, polițiștii rutieri continuă să fie în permanență la datorie pe drumurile publice din județ, în misiuni de supraveghere, fluidizare şi control, siguranța rutieră fiind una dintre prioritățile instituției noastre. Vă rugăm să respectați în continuare regulile de circulație rutieră, să adoptați un comportament preventiv, prudent și civilizat în trafic și să nu uitați că nimic nu este mai important decât sănătatea, libertatea și viața! Suntem prezenți în trafic să ne asigurăm că circulați în siguranță!”, se mai arată în comunicatul de presă.
Mădălina DOMAN