A şaptea troiţă din Episcopia Caransebeşului, sfinţită la Sacu


Sărbătoarea Sfântului Prooroc Ilie Tesviteanul a avut o însemnătate deosebită pe meleagurile localităţii Sacu. Sâmbătă, 20 iulie, a avut loc sfinţirea troiţei ridicate de Consiliul Local Sacu şi Biserica Ortodoxă din localitate, din sume alocate de la bugetul local, la iniţiativa Preasfinţitului Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului. Situată la hotarul dintre judeţele Caraş-Severin şi Timiş, cea de-a şaptea troiţă din cele douăsprezece programate a fi ridicate şi binecuvântate cu prilejul Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, a fost sfinţită şi binecuvântată de către Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului, alături de un sobor de preoţi şi diaconi, în prezenţa oficialităţilor locale şi a credincioşilor din Parohia Sacu.

„Este o onoare şi o cinste pentru noi, ca autorităţi locale şi ca locuitori ai comunei Sacu, să-l avem în mijlocul nostru pe Preasfinţitul Părinte Lucian şi să avemaceastă troiţă aproape de noi, aproape de inimile şi sufletele noastre. Pe această cale mulţumim clericilor şi tuturor celor care au ales să se ridice o binecuvântată troiţă pe raza comunei noastre şi dorim să îi asigurăm de toată dragostea şi sprijinul nostru de acum înainte”, a spus Nicolae Daminescu, primarul comunei Sacu.

„Dumnezeu ne-a ajutat ca să binecuvântăm cea de-a şaptea troiţă din cele douăsprezece programate a fi ridicate şi binecuvântate cu prilejul Anului omagial al Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena în Patriarhia Română. Ne aflăm între localităţile Sacu din judeţul Caraş-Severin şi Jena din judeţul Timiş, chiar la hotarul celor două judeţe, aici, în faţa troiţei care are ca şi icoană ataşată pe Sfântul Prooroc Ilie Tesviteanul. Suntem încrezători că proiectului Episcopiei Caransebeşului va ajunge la bun sfârşit şi până în luna octombrie toate cele douăsprezece troiţe care vor împrejmui şi la propriu şi la figurat, din punct de vedere spiritual, Episcopia Caransebeşului, să fie binecuvântate şi, astfel, la sfârşitul anului 2013, să avem o salbă, o cunună de troiţe în jurul eparhiei noastre, respectiv în jurul judeţului Caraş-Severin”, a spus şi P.S. Lucian Mic, Episcopul Caransebeşului.

Viorel SPAIUC