A început numărătoarea inversă


În 16 iulie, haldinele ne trântesc uşile-n nas!

16 iulie este data la care se vor închide şi ultimele două haldine de gunoi autorizate din Caraş-Severin, cele de la Oraviţa şi Moldova Nouă, acolo unde, cel puţin teoretic, Reşiţa, Caransebeşul, Bocşa, Oţelu Roşu, Anina şi Băile Herculane îşi depozitează gunoiul. Realitatea este însă alta, fiindcă oraşele respective nu respectă întrutotul această regulă. Şi pentru că până în 16 iulie nu mai este mult, era firesc să se cunoască exact, atât situaţia, cât şi posibilităţle de rezolvare a acesteia, cu care, ce-i drept, se confruntă şi alte judeţe din ţară.

Numai că, nici până la mijlocul săptămânii trecute, atunci când problema a fost readusă în discuţie în cadrul şedinţei Colegiului Prefectural, nicio autoritate locală sau judeţeană nu ştia cu exactitate ce se va întâmpla cu gunoiul după închiderea celor două haldine.

Totuşi, atât prefectul Silviu Hurduzeu, cât şi directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Caraş-Severin, Carmen Sorescu, au recunoscut că este nevoie de o întâlnire urgentă cu factorii de decizie ai judeţului, dar şi cu primarii din mediul urban şi rural, în vederea găsirii unei soluţii de tranziţie, până la intrarea în funcţiune a Proiectului „Sistem integrat de gestiune al deşeurilor“, care va fi finalizat abia peste doi ani. „În data de 11 iunie, am primit vizita a două societăţi contractate de Comisia Europeană, societăţi de consultanţi, care aveau menirea de a evalua stadiul depozitării deşeurilor pe haldinele unde s-a sistat activitatea de depunere. Au fost analizate trei depozite – Reşiţa, Caransebeş şi Băile Herculane. Reşiţa şi Caransebeş au ieşit destul de bine, spunem noi. Problema este la Herculane, unde s-a observat în continuare depunere de deşeuri menajere. Probabil că vom demara o anchetă, pe procedura de infringement (procedura privind încălcarea de către un stat membru a legislaţiei comunitare – n.r.). Nu suntem singuri, ancheta se realizează la nivel naţional. În prima fază au fost evaluate şapte judeţe, printre care şi noi, şi în perioada următoare va fi probabil evaluat şi restul ţării. În acest sens, dorim o întâlnire cu factorii de decizie ai judeţului, pentru a găsi o soluţie de tranziţie, până la intrarea în funcţiune a proiectului «Sistem integrat de management al deşeurilor din Caraş-Severin», a cărui fază finală este, din câte am înţeles, anul 2014“, a declarat, în deschiderea şedinţei Colegiului Prefectural, Carmen Sorescu.

O soluţie dată pe termen scurt, despre care a vorbit cu alte ocazii şi prefectul Silviu Hurduzeu, a fost dată de Gheorghe Pitulan, comisar al Gărzii de Mediu Caraş-Severin: „Ca variantă pe termen scurt, de un an sau doi, putem vorbi despre staţiile de balotare a deşeurilor. Fie se poate căuta înfiinţarea mai multor astfel de unităţi în două trei zone din judeţ, fie primarii vor transporta deşeurile într-un anumit loc. Sigur, pot apărea probleme legate de costul transportului, care să-i nemulţumească pe primari, dar, momentan, nu sunt alte soluţii, iar noi, ca ţară, ne-am luat un angajament faţă de Uniunea Europeană, şi anume, de a închide toate haldinele de gunoi neconforme normelor comunitare. De asemenea, nu trebuie uitat faptul că, aproape de Lupac, există o staţie de balotare, care aparţine societăţii Ecosal, dar care, din păcate, nu funcţionează din cauza lipsei de utilităţi“. Reamintim că, în luna martie, ministrul Mediului de la acea vreme, Laszlo Borbely, şi preşedintele Consiliului Judeţean Caraş-Severin, Sorin Frunzăverde, semnau contractul de finanţare pentru „Sistemul integrat de management al deşeurilor din Caraş-Severin“.

Prin implementarea sa, se va realiza colectarea selectivă a deşeurilor, vor fi construite trei staţii de transfer – la Bozovici (3.400 t/an), Pojejena (8.060 t/an) şi Oţelu Roşu (8.388 t/an) –, o staţie de sortare şi o staţie de tratare biologică simplă, ambele la Lupac (33.731 t/an). Până atunci, însă, 16 iulie bate la uşă…

 

 

Sonia BERGER