Arhivele caransebeşene, necenzurat despre cenzură


Centrul de Carte Banatica din Reşiţa a găzduit recent masa rotundă cu tema „Cenzura presei bănăţene în perioada interbelică“, manifestare la care au luat parte elevi de la Colegiul „Mircea Eliade” şi de la Colegiul Tehnic Cărăşean, organizatori fiind Biblioteca Judeţeană „Paul Iorgovici“ şi Arhivele Naţionale – Serviciul Judeţean Caraş-Severin, cu sediul la Caransebeş.

Managerul Bibliotecii Judeţene, Clara Maria Constantin, a spus că tema aleasă nu a fost întâmplătoare, evenimentul dorindu-se a fi un preambul al Zilei Mondiale a Libertăţii Presei, sărbătorită în fiecare an în 3 mai. La rândul său,

 dr. Laurenţiu Ovidiu Roşu, şeful Serviciului Judeţean al Arhivelor Naţionale, remarca faptul că este important să cunoaştem ce s-a întâmplat cu presa din perioada interbelică, pentru că este vorba despre o istorie a cenzurii mai puţin cunoscută. „Am ales perioada interbelică, pentru că noi avem documente care reflectă aceste lucruri, dar şi pentru că despre cenzura din perioada comunistă s-a mai vorbit, şi se cunosc lucruri în mod concret. Documentele pe care le prezentăm sunt fie ale Prefecturii, fie ale primăriilor, însă vorbim şi despre documente bisericeşti, din perioada celor două Războaie Mondiale“, a mai spus Laurenţiu Ovidiu Roşu. (B. Meteş)