Felix Borcean: „Atitudinea consilierilor PSD este una cel puţin periculoasă”


În ediţia noastră de ziar din urmă cu două săptămâni, sub titlul „Marchesi, făcută KO în Consiliul Local”, scriam că în şedinţa din data de 14 aprilie a acestui for a fost discutat proiectul de hotărâre privind organizarea unei licitaţii pentru vânzarea unui teren în suprafaţă de 10.000 mp pentru construirea, de către firma Marchesi Eastern Europe, a unui bazin de colectare a apelor pluviale. Iniţiativa – venită din partea primarului Felix Borcean – era necesară pentru ca societatea solicitantă să poată demara lucrările la o nouă hală, ceea ce ar fi însemnat, implicit, dublarea locurilor de muncă. Atunci, Grupul social-democrat s-a abţinut de la vot, iar proiectul de hotărâre a fost respins. După doar 10 zile, într-o nouă şedinţă a legislativului local, edilul municipiului a repus pe ordinea de zi acest punct, însă nici de această dată el nu a avut sorţi de izbândă. La reuniunea din 25 aprilie, liderul Grupului PSD din Consiliul local, Florin Bogdea, a ţinut să citească o Adresă înaintată primarului Felix Borcean, tocmai în ideea în care – spunea el – social-democraţii sunt acuzaţi că blochează dezvoltarea municipiului, stopând investiţiile şi alungând investitorii. În document se arată că, în zona TMD, din anul 2008 până în prezent, şase firme au cumpărat diverse suprafeţe de teren, iar investiţiile pe respectivele parcele sunt zero. Acelaşi lucru, a mai spus Florin Bogdea, este valabil şi pentru zona Caromet, cu diferenţa că aici este vorba despre un număr de şapte societăţi comerciale, începând cu anul 2005.

În aceste condiţii, primarul Felix Borcean a ţinut să limpezească lucrurile, făcând o amplă declaraţie de presă.

Constatăm, cu surprindere sau nu neapărat, deoarece suntem obişnuiţi cu dezinformările marca PSD, faptul că se insistă cu obstinaţie pe activitatea din domeniul investiţional a precedentei şi a actualei administraţii. Aşa cum am precizat anterior, atât fostul primar, Ion Marcel Vela, cât şi subsemnatul, Felix Borcean, am manifestat o atenţie şi o deschidere deosebită faţă de toate persoanele care doresc să investească în municipiul Caransebeş, chiar dacă în prezent se face naveta în trei schimburi pentru a se munci aici, şi de la distanţe de până la 60 km. S-au făcut în ultima vreme, pe fondul unor dispute politice şi a nedigerării, chiar şi acum, a pierderii alegerilor pentru Primăria Caransebeş de unii candidaţi, tot felul de speculaţii referitoare la activitatea, seriozitatea şi nivelul investiţiilor. Este evident, avem de-a face cu o piaţă deschisă şi, totodată, volatilă, a investiţiilor. Cu alte cuvinte, există investitori serioşi şi mai puţin serioşi, dar noi avem obligaţia să le acordăm credit, sau măcar o prezumţie de bună-intenţie tuturor, chiar dacă, din zece ,doar unul demarează o investiţie.

De bună seamă, toate tranzacţiile de terenuri destinate investiţiilor sunt supuse unui regulament şi respectă Hotărârile Consiliului Local Caransebeş şi, în mod real, nu sunt vânzări care să dea prilejul unor speculaţii imobiliare, deoarece ele sunt VÂNZĂRI CONDIŢIONATE şi toate contractele sunt prevăzute cu SARCINI stipulate în Cartea Funciară. Astfel, cei care nu le respectă pierd terenul după un an, şi banii, sau chiar şi parte din investiţie, dacă nu o finalizează. În plus, pe terenuri pe care sunt mărăcini, din prima zi a semnării contractului, investitorul plăteşte deja impozit pe parcela respectivă, aşadar un alt venit realizat la bugetul local.
În acest sens, la cererea consilierilor PSD, unii dintre aceştia cu state vechi de plată în Consiliul Local, votanţi şi ei ai hotărârilor prin care se atribuie, prin contracte de vânzare-cumpărare condiţionate, aceste terenuri în zonele investiţionale ale municipiului Caransebeş, vă prezentăm situaţia firmelor şi  terenurilor la care aceştia fac referire:

– TMD Friction, teren achitat, investiţie finalizată, lucrează 500 de salariaţi;

– SC TERACON SRL, teren achitat integral în anul 2008. În data de 29.11.2016 s-a aprobat în Consiliul Local revocarea, cu unanimitate de voturi, a contractului de vânzare-cumpărare, pentru a fi relocat pentru extindere investiţie către TMD Friction (societate cu 500 de salariaţi, adusă în Caransebeş de fosta conducere a Primăriei);

– SC PACO LEAPEIO SRL, teren achitat integral, termen de realizare a investiţiei 31.12.2017, prin prelungirea cu vot unanim, în actualul Consiliu Local;

– SC POLMAR SRL, achitat parţial (societate în insolvenţă, acţionată în instanţă pentru rezilierea contractului);

– SC SOGECO SRL, teren achitat integral, investiţie finalizată, proprietate în prezent a SC Marchesi SRL, lucrează aproape 100 de salariaţi;

– SC LEM TRANS INTERNATIONAL PRODCOM SRL, achitat parţial, teren revenit în proprietatea municipiului Caransebeş, suma achitată şi parţial din investiţia ramasă în patrimoniul municipiului;

– SC MANUEL ALBERTO SRL, achitat integral, investiţia nefinalizată, suma şi terenul au rămas în proprietatea municipiului Caransebeş;

– SC DIAMANT SERVCOM SRL, achitat integral, investiţia nefinalizată, suma şi terenul au ramas în proprietatea municipiului Caransebeş;

– SC NEW EASTERN FASHION GROUP 2005 SRL, contract anulat şi teren restituit în proprietatea municipiului Caransebeş;

– SC ARISTOCRAT SRL, contract anulat şi teren restituit în proprietatea municipiului Caransebeş;

– SC HISTOGRAMA SERV SRL, contract anulat şi teren restituit în proprietatea municipiului Caransebeş;

– SC GLOBERNICA SRL, teren achitat integral către Primăria Caransebeş şi teren executat de către ANAF (existând posibilitatea să recuperăm şi terenul, prin contestarea executării);

– SC SP & AGE FASHION DISTRIBUTION SRL, contract anulat şi teren restituit în proprietatea municipiului Caransebeş;

– SC ALPHA CONSTRUCT SISTEM SRL, contract anulat şi teren restituit în proprietatea municipiului Caransebeş.

Pe lângă susţinerea de către fosta conducere a Primăriei a unor investiţii noi şi pe terenuri private, gen POLITECH sau CHIULAN în zona Pipirig, sau toate societăţile de pe platforma fostului combinat Mocars din Balta Sărată, a fost susţinută şi extinderea SUMITOMO, cu realizarea ultimelor hale în care se fabrică subansamble Skoda (cu încă 1.200 de salariaţi), inaugurată în anul 2012. Ca să nu mai discutăm de locurile de muncă şi de operatorii noi care au investit în Caransebeş: Rompetrol, Lukoil, Kaufland, Lidl sau Penny.

Deci, acuzaţia că nu s-au creat locuri de muncă este falsă, insinuarea că s-au pierdut suprafeţe din patrimoniul oraşului este la fel de incorectă, suprafeţele revenind în domeniul public atunci când nu s-au respectat clauzele contractuale, iar municipiul, acolo unde nu s-au finalizat investiţiile, a rămas şi cu terenul şi cu preţul achitat, sau şi cu preţul încasat şi cu terenul şi cu parte din investiţie (cazul LEM TRANS).

Mai precizăm că preţurile de vânzare ale acestor terenuri au fost stabilite prin rapoarte de evaluare întocmite de un evaluator autorizat ANEVAR, şi că toate solicitările au fost avizate de comisii din care făceau parte şi membri PSD, care în mandatele anterioare au înţeles că locurile de muncă ar trebui să fie o prioritate.

De asemenea, nu au fost prevăzute sume în bugetul local pentru răscumpararea terenului de la SC  TERACON SRL, în data de 12.01.2017, şi nici suma de 331.314 lei, acestea fiind simple invenţii.

Atitudinea de acum a consilierilor PSD este una cel puţin periculoasă, în perspectiva unor noi investiţii sau continuarea celor actuale. Vedeţi cazul Marchesi sau TMD – în actuala componenţă a Consiliului Local a fost votată în unanimitate o hotărâre de vânzare a unor loturi de teren către TMD, iar societatea Marchesi a fost blocată în două rânduri în demersul continuării investiţiei din Caransebeş, PSD manifestând o atitudine haotică sau discriminatorie faţă de un investitor serios cum e Marchesi, care şi-a probat până în prezent seriozitatea şi a creat locuri de muncă.

În altă ordine de idei, dacă vorbim despre a avea sau a nu avea locuri de muncă în Caransebeş, tinerii consilieri PSD, împreună cu mentorul lor ar trebui să se întrebe şi cum a privatizat PSD societăţi cu sute sau mii de angajaţi, cum ar fi  CAROMET, IFET, UMTCF, Fabrica de lapte, Fabrica de pâine, SMA, IRTA, Autogara, IPEG, să se mire de ce toate sunt ruine (exceptând FORMIN) şi să se minuneze în patrimoniul cui au ajuns ele, sau parte din ele (aşa cum este clădirea fostei IPEG, închiriată CEC), deorece noi nu dorim sa facem atacuri la anumite persoane din PSD.

Revenind la prezent, nu înţelegem de ce până şi terenurile de sport multifuncţionale, planificate a fi amplasate în diferite zone ale municipiului Caransebeş, au devenit un alt măr al discordiei, atitudinea ostilă a PSD faţă de amenajarea acestora fiind de neînţeles, pentru că pe ele făceau sport şi copiii ai căror părinţi au votat cu candidaţii PSD, care acum lovesc în propriii alegători. Poate se explică prin implicarea unui membru marcant şi sponsor tradiţional al PSD, care deţine terenuri private în care se face sport doar contra-cost.

Pentru a încheia totuşi într-o notă optimistă, îi asigur pe cetăţenii din Caransebeş că actuala administraţie se străduieşte şi reuşeşte, în ciuda opoziţiei pe alocuri ciudată a PSD, să gestioneze corect şi transparent treburile urbei, iar atitudinea opoziţiei nu face decât să ne fortifice şi mai mult, spre binele tuturor”.

Sonia BERGER