,,Cod galben”, cu amenzi, pe drumurile judeţului



Timp de o săptămână, TISPOL (European Traffic Police Network) a coordonat o acţiune care a avut ca scop depistarea persoanelor care conduc autovehicule sub influenţa alcoolului sau a drogurilor. Acţiunea s-a desfăşurat la nivel european, în peste 25 de state, România fiind una dintre ţările angrenate în activitate.

Această acţiune s-a desfăşurat şi pe raza judeţului Caraş-Severin, astfel poliţiştii rutieri au fost prezenţi în trafic pentru a-i depista pe conducătorii auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice sau a drogurilor. Astfel, au fost controlaţi un număr de 1.092 de conducători auto aflaţi în trafic în această perioadă. Din totalul celor verificaţi, unui număr de 15 le-au fost reţinute permisele de conducere.

Nici nerespectarea vitezei legale nu a rămas nepedepsită, astfel că în perioada 10-12 iunie s-au desfăşurat acţiuni cu aparatele radar pe toate drumurile judeţului, în special pe cele naţionale, acolo unde traficul este mai intens. În cadrul acestor controale, oamenii legii au aplicat 508 sancţiuni contravenţionale, din care 427 doar pentru nerespectarea vitezei legale.

Diferenţa de 81 de procese-verbale a fost întocmită pentru nerespectarea altor reguli referitoare la circulaţia pe drumurile publice, cum ar fi încălcarea normelor privind depăşirea autovehiculelor, nepurtarea centurii de siguranţă sau folosirea telefonului mobil la volan.

Pe lângă sancţiunile contravenţionale, poliţiştii rutieri au constatat şi 15 infracţiuni în cadrul acţiunilor, fie pentru conducătorii auto ce au avut o alcoolemie de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge, fie pentru conducerea unui autovehicul neînmatriculat sau fără permis de conducere.

Acţiunea a avut drept scop, în special, reducerea numărului accidentelor rutiere şi a consecinţelor acestora, produse pe fondul consumului de alcool şi droguri, sau vitezei.

Carmen SENCO