Zile de credinţă şi cultură la CaransebeşEpiscopia Caransebeşului organizează și anul acesta o serie de manifestări spiritual-culturale, reunite sub genericul „Zilele credinţei şi culturii”, Catedrala fiind principalul loc de desfăşurare a acţiunilor. Astfel, de sărbătoarea hramului, în data de 9 mai, de Duminica Tomii, Sfânta Liturghie a fost oficiată de către un sobor de arhierei, preoți și diaconi, la finalul acesteia fiind lansat albumul aniversar „Catedrala Episcopală din Caransebeș – mărturia unui vis împlinit”.
În aceeași zi, în curtea interioară a reședinței episcopale, un cvartet de coarde al Filarmonicii Banatul din Timișoara și cvintetul Anatoly al Filarmonicii din Brașov au interpretat piese din repertoriul național și internațional cu conținut divers.
Cea de a XIV-a ediţie a „Zilelor credinței și culturii” va continua joi, 13 mai, cu Festivalul Coral „Miron Cristea”. La ora 15 va avea loc vernisarea expoziției „Armonii Cromatice 12” a grupului de artiști prezenți la Galeria de Artă „Corneliu Baba” a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș. Începând cu ora 16, la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Caransebeș va fi susținut un recital muzical coral de mai multe ansambluri corale.
Cel de-al treilea eveniment cultural-artistic prilejuit de hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului” va fi piesa de teatru „Micul prinț”, jucată duminică, 16 mai, de către elevii seminariști de la Seminarul Teologic „Episcop Ioan Popasu” din Caransebeș, la Casa de Cultură „George Suru” din municipiu.
Într-un format inedit va fi organizat anul acesta „Festivalul de poezie în grai bănățean” sâmbătă, 29 mai, în parteneriat cu „Asociația scriitorilor în grai bănățean” și cu „Ansamblul Timișul” din Timișoara, în curtea Centrului Eparhial, informează Episcopia Caransebeşului.
Șirul manifestărilor din cadrul Zilelor credinței și culturii în Episcopia Caransebeșului se va încheia prin comemorarea eroilor bănățeni la Crucea-monument de la Domașnea, joi, 10 iunie, la praznicul Înălțării Domnului. Vor participa la acest eveniment și Brigada 18 Cercetare Supraveghere „Decebal” din Timișoara, se mai arată pe site-ul Episcopiei Caransebeşului.
Ştefan ISAC