Arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale


În vederea reducerii numărului de arderi necontrolate, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „SEMENIC” al județului Caraș-Severin recomandă cetăţenilor o serie de reguli şi măsuri preventive pe timpul perioadelor caniculare şi secetoase.
Temperaturile ridicate din ultima perioadă pot determina creșterea numărului de incendii de vegetație. Vă reamintim că arderea vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale poate fi executată cu respectarea prevederilor legale, respectiv după obținerea documentelor necesare pentru efectuarea acestor activități și cu asigurarea unor măsuri minime de prevenire a incendiilor:
– condiţii meteorologice fără vânt;
– colectarea în grămezi a vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale în cantităţi astfel încât arderea să poată fi controlată; curăţarea de vegetaţie a suprafeţei din jurul fiecărei grămezi pe o distanţă de 5 m;
– executarea arderii în zone care să nu permită propagarea focului la fondul forestier, construcţii, reţelele electrice, de comunicaţii, conducte de transport gaze naturale, produse petroliere ori alte bunuri materiale combustibile;
– desfăşurarea arderii numai pe timp de zi;
– asigurarea mijloacelor şi materialelor necesare pentru stingerea eventualelor incendii;
– supravegherea permanentă a arderii;
– stingerea totală a focului înainte de părăsirea locului arderii.
Este interzisă acoperirea cu pământ a focarelor.
Precizăm că, în perioadele de caniculă şi secetă prelungită, arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
Totodată, reamintim că, în conformitate cu Legea 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice şi juridice au obligaţia să nu primejduiască, prin deciziile şi faptele lor, viaţa, bunurile şi mediul. De asemenea, conform Hotărârii Guvernului României Nr. 537/2007, amenajarea de locuri pentru utilizarea focului deschis în condiţii şi la distanţe care favorizează propagarea focului la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi se pedepseşte cu amendă de la 1.000 şi 2.500 de lei.
În cazul producerii de incendii, apelaţi Numărul unic de urgenţă 112, sau Serviciile voluntare pentru situaţii de urgenţă de pe raza localităţii.
Inspecția de Prevenire
Plt-adj. Laurenţiu BUŞE