Zi de sărbătoare pentru credincioșii de pe Valea Bistrei


Sâmbătă, 1 septembrie, la Începutul Indictionului, adică al Anului Nou bisericesc, Biserica Ortodoxă îl prăznuieşte pe Sfântul Dionisie, părintele Erei creştine. În această zi, Schitul „Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul” din Bucova îşi va sărbători ocrotitorul. Monahii și credincioșii de pe Valea Bistrei se vor bucura de prezența în mijlocul lor a Preasfinției Sale Lucian Mic, Episcopul Caransebeșului. De asemenea, vor sluji, în sobor, alături de Întâistătătorul Eparhiei, preoți și diaconi din zonă.

Sfântul Cuvios Dionisie Exiguul, cel Mic sau Smerit, s-a născut în Scythia Minor între anii 460 şi 470 şi a murit în Italia, la Vivarium, pe la 545-550. El a atras atenţia multor cercetători, care l-au numit „erudit daco-roman”, sau „Dionisie Romanul”, o podoabă a Bisericii noastre strămoşeşti, totodată fiind considerat şi părintele Erei creştine şi al Dreptului bisericesc. A fost canonizat la data de 27 octombrie 2008, de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române.

Schitul „Sf. Dionisie Exiguul” din Bucova este primul aşezământ monahal din Patriarhia Română cu acest hram şi a fost ctitorit cu binecuvântarea Preasfinţitului Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, de familia Ghiorghioni, în memoria fiului lor Dionisie, trecut prematur în lumea drepţilor.

Această nouă aşezare monahală aflată într-un peisaj mirific cuprinde biserica schitului, construită în stil moldovenesc, şi un corp de chilii, pentru monahii care vor vieţui în acest nou schit. Cu prilejul deschiderii schitului, în 3 octombrie 2009, Preasfinţitul Părinte Episcop Lucian al Caransebeşului, alături de un sobor de preoţi, a oficiat slujba de binecuvântare a bisericii şi de sfinţire a corpului de chilii.

La prăznuirea primului hram Sf. Cuvios Dionisie Exiguul, în 1 septembrie 2010, Preasfinţitul Părinte Lucian, Episcopul Caransebeşului, a târnosit biserica acestui aşezământ monahal, Sfânta Liturghie arhierească s-a oficiat alături de un numeros sobor de preoţi şi diaconi, cu acest prilej în cadrul Sfintei Liturghii săvârşindu-se şi o slujbă de pomenire pentru fiul ctitorilor, Claudiu Dionisie Ghiorghioni.

La acest eveniment important din viaţa Episcopiei Caransebeşului au participat reprezentanţi ai autorităţilor judeţene şi numeroşi credincioşi din localităţile învecinate, care au primit cu bucurie ctitorirea unei noi mănăstiri în frumoasele văi din Munţii Ţarcului.

Ridicarea acestui aşezământ monahal în această zonă mirifică, la o interferenţă între judeţele Caraş-Severin, Hunedoara şi, peste munţi, judeţul Gorj, reprezintă un aluat ce s-a plămădit în această parte a ţării, unde încreştinarea s-a făcut de către romani atunci când au venit să cucerească capitala Daciei, Sarmizegetusa. Acest loc reprezintă un ferment al Ortodoxiei româneşti, pentru că tot ceea ce s-a clădit spiritual în această zonă datorită propovăduirii Evangheliei prin ostaşii şi misionarii romani a avut un caracter deosebit, în sensul că au lăsat urme adânci, care se regăsesc în descoperirile arheologice din întreaga Vale a Bistrei. Dacă familia Ghiorghioni a ridicat acest schit în memoria fiului lor, Claudiu Dionisie, constituie nu numai faptul regăsirii spirituale, ci şi al exprimării credinţei care au moştenit-o de la înaintaşii dumnealor”. (Pr. Liviu Drăgan – Protopop al Caransebeșului între 2001-2017).

Localitatea Bucova este situată la graniţa dintre judeţul Caraş-Severin şi judeţul Hunedoara, mai precis, între localităţile Caransebeş şi Haţeg. Varietatea şi bogăţia formelor de relief din judeţul Caraş-Severin, din care face parte şi localitatea Bucova, fac din regiunea în care se află un punct de atracţie deosebit din perspectivă turistică. Aceasta este amplasată pe valea râului Bistra, la o altitudine de aproximativ 650 de metri, aproape de Munţii Retezat, de Sarmizegetusa Ulpia Traiana şi de Castelul Huniazilor, fiind o destinaţie ideală pentru turiştii care se aventurează pe aceste meleaguri.

Schitul „Sf. Dionisie Exiguul” din Bucova, păstorit de părintele egumen Calinic Stângă, este al nouăsprezecelea aşezământ monahal din Episcopia Caransebeşului şi împleteşte frumos cununa vieţii monahale duhovniceşti din această Eparhie.

Pr. Romulus FRÎNCU