Voiaj în istorie şi cultură 1Eubeea

Cea de-a patra regiune a Greciei este Insula Eubeea, situată în faţa coastei Beoţiei şi Atticii, fiind de fapt o continuare naturală a Greciei Centrale. Ea are lungimea de 180 km, iar lăţimea variază între 7 şi 50 km. Suprafaţa totală, împreună cu insulele, este de 3.908 kmp, iar populaţia de aproximativ 2.100.000 de locuitori. Eubeea este în cea mai mare parte o zonă muntoasă, acoperită de păduri şi livezi de măslini, cu câteva mici câmpii fertile. Chalkis, capitala Eubeei, la 88 km de Atena, este situată lângă Strâmtoarea Euripos, celebră încă din antichitate pentru curenţii puternici alternativi, care îşi schimbă direcţia de curgere la fiecare şase ore, cu o viteză de 4-6 noduri. Chalkis a fost una dintre cele mai puternice cetăţi ale Greciei în antichitate, şi un important centru strategic în timpul ocupaţiilor bizantine, veneţiene şi turceşti. În zilele noastre este un oraş plăcut, care a conservat multe dintre vestigiile antice şi medievale.

Fiecare regiune a Eubeei îşi are frumuseţea ei particulară. În partea de sud a insulei pot fi vizitate mai multe localităţi interesante. Eretria (23 km de Chalkis), este un orăşel pitoresc, cu vestigii antice foarte interesante (între acestea, un remarcabil teatru antic şi o colecţie de vase foarte frumoase, provenite din vechea Eretrie). Amarynthos (8 km de Eretria) e un sătuc fascinant, aşezat într-un golf idilic. De la Lepura (23 km la Amarynthos) vei urma drumul ce te conduce spre nord şi vei ajunge la Kymi, frumosul orăşel supranumit ,,Balconul mării Egee”, situat în apropierea ruinelor vechiului Kymi (cea dintâi cetate greacă ce a trimis colonişti în Italia, unde au fondat oraşul Napoli).

De la Lepura, un alt drum duce spre sud, trecând prin faimoasele sate Krieza, Styra (în apropierea cetăţii homerice de la Styra), Marmari, ajungând în încântătorul oraş Karystos, cel mai sudic port al Eubeei (128 km de la Chalkis) şi punct de plecare pentru excursiile pe Muntele Ochi. Aici poate fi văzut, printre altele, faimosul castel veneţian ,,Castel Rosso”. Alt drum duce de la Chalkis în pitorescul sat Steni (33 km), punct de plecare pentru ascensiunea pe Muntele Dirfis.

Călătorind spre nord-vest de Halkida se pot vizita aşezări la fel de interesante.

Prokopion, la 58 de km de Chalkis, numit altădată Ahmet Agha, este o mică staţiune estivală, aşezată într-o vale minunată, descrisă de nenumerate ori de călătorii din secolul trecut. În apropierea satului Prokopion este Mânăstirea ,,Ioan Rossos”. Artemisio, aflat pe drumul către Aidipso, este locul unde s-a purtat bătălia marină dintre flota grecilor şi a persanilor, în anul 480 î.Ch. Statuia din bronz a lui Zeus, expusă la Muzeul Arheologic din Atena, a fost găsită în apropiere. (Va urma )

Pagină realizată de ştefan ISAC