Iulie, luna lui PotopTrei sate de la poalele Semenicului au fost grav afectate în cursul lunii iulie de viiturile formate în urma unor precipitaţii însemnate cantitativ.

Precipitaţii abundente într-un timp scurt, teren în pantă, văi înguste – acestea sunt ingredientele de bază pentru formarea de viituri şi torente rapide, puternice, distrugătoare. Condiţiile au fost întrunite la mijlocul lui iunie la Feneş, Submargine şi Sat Bătrân, dar şi în luna iulie la Slatina Timiş, Bucoşniţa şi Goleţ.

Totul se întâmplă cu foarte mare viteză, astfel încât doar instinctele de supravieţuire pot pune la adăpost viaţa oamenilor. Avertizări meteorologice au fost emise, din vreme, însă oamenii sunt obişnuiţi cu ele, au intrat în rutină. Aşa se face că îşi văd liniştiţi de treburile zilnice până când se abate o ploaie cum nu au văzut nici ei, nici moşii lor, iar în câteva minute apa îşi croieşte drum prin curţi şi case, ducând cu ea la vale şi o parte din vieţile lor.

Nu există cuvinte care să descrie spaima prin care au trecut bătrânii şi copiii, grijile pe care şi le fac tinerii pentru viitor. Amintirile vor rămâne vii, poveştile vor circula o vreme, doar imaginile surprinse de aparatele de fotografiat vor mai arăta că potopul a venit şi pe ogaşele Semenicului.

Plt. Anca BALINT