Vlad Crânganu, chitarist în trupa ADDEI: „Prima scenă pe care am urcat a fost cea din Caransebeş”Prezent pentru câteva zile în judeţ, Vlad Crânganu, chitarist în trupa cunoscutei soliste ADDA, şi-a făcut timp pentru un scurt interviu pe care colega noastră Cornelia Vlaicu i l-a luat la Studioul „Călina Audio-Video” Caransebeş, iar noi am profitat de acest prilej pentru a sta puţin de vorbă cu el.
„În primul rând am venit să-mi văd părinţii şi oraşul, Reşiţa, şi în al doilea rând a fost ziua mamei mele şi am vrut să fiu alături de ea. I-am făcut o surpriză. Vin ori de câte ori am ocazia şi întotdeauna cu mare drag acasă, în Caraş-Severin, fiindcă aici mi-am petrecut cei mai frumoşi ani, aici am părinţii, prietenii, aici am tot, eu sunt bănăţean. La Bucureşti am doar muzica”, ne-a spus Vlad.
Întrebat cum i-a fost drumul până a ajunge să cânte nu doar cu ADDA, ci cu mai multe nume cunoscute din industria muzicală de azi, tânărul chitarist în vârstă de 29 de ani ne-a răspuns că nimic nu a fost uşor, dar e mai bine să nu se ştie câtă muncă se ascunde în spatele chiar şi al unei simple realizări. Vlad a mai spus că, înainte de a pleca în Capitală, în urmă cu exact cinci ani, care s-au împlinit în august, în timpul facultăţii – el fiind inginer electromecanic –, a fondat formaţia „Inside Us”, cu care a şi cântat câteva din compoziţiile proprii, semnatarul muzicii şi al versurilor fiind chiar el, melodii care s-au bucurat de aprecierea publicului. După destrămarea formaţiei „Inside Us”, a pus bazele unei alte trupe, „Sens Unic”, cu care a susţinut concerte la Caransebeş, oraş în care formaţia a evoluat în deschiderea trupei „Voltaj”, Horia Brenciu şi a Lorei, la Reşiţa, unde a urcat pe aceeaşi scenă cu Delia, la Anina, Bocşa, precum şi în Serbia, la Pancevo, unde a reprezentat Caransebeşul şi judeţul la Festivalul Internaţional Rock’n River.
„Când am ajuns la Bucureşti, nu cunoşteam, practic, pe nimeni. Aveam doar o chitară acustică, una electrică, un amplificator, câteva cabluri şi «pedale» de efecte pentru ele, şi multă, multă încrâncenare frumoasă de a reuşi. Am început să mă duc la audiţii şi aşa am ajuns să cânt în câteva trupe de cover, cu care am participat la diferite evenimente. Cu timpul m-am perfecţionat, am muncit mult, foarte mult, ore întregi pe zi, fără a mai pune la socoteală repetiţiile, am făcut sacrificii peste sacrificii, însă asta contează mai puţin acum. Cu timpul, am început să colaborez cu solişti cunoscuţi, m-am familiarizat şi cu studiourile de producţie, pentru că mi s-a cerut să înregistrez partea de chitară a unor melodii. Am cântat cu Adrian Sînă, fondatorul trupei Akcent, cu Tavi Clonda, cu Keo, Jorge, Anastasia, iar acum sunt în trupa ADDEI, unde chiar mă simt excelent”, a mai spus Vlad.
Vorbind despre începuturile carierei sale, tânărul chitarist cărăşean a adăugat că are opt compoziţii proprii, din care a lansat trei, una dintre ele, „Tu n-ai văzut ce ochi ai”, fiind difuzată şi la Banat FM, în urmă cu şase ani, celelalte fiind cântate în spectacolele pe care le-a susţinut în judeţ.
„De fapt, prima scenă pe care am urcat a fost cea din Caransebeş, când am cântat cu trupa «Sens Unic». Am şi o amintire nostimă legată de acel moment, când, fiindcă spectacolul nostru se suprapunea cu reprezentaţia oferită de Filarmonica «Banatul» din Timişoara la Catedrala Episcopală, nu aveam prezentator, fiindcă acesta se dusese acolo, şi, ca să nu lase lumea din Parcul Teiuş să aştepte, tatăl meu a luat microfonul, a început să facă aşa show, cum a văzut probabil la televizor, ne-a prezentat şi ne-a chemat pe rând pe scenă, şi la fel s-a comportat şi la sfârşit, când a anunţat-o pe Lora, cu mare gălăgie. Când să coboare, i-a întins microfonul Lorei, care urca pe scenă, ea i-a spus că are microfonul ei, aşa că el l-a băgat în buzunar şi s-a amestecat în mulţime. Abia l-au găsit organizatorii, după vreo jumătate de oră, să şi-l ia înapoi. Dar, una peste alta, a ieşit bine totul…”.
Vlad a povestit şi despre unul dintre momentele nu mai grele, ci doar mai dificile, prin care, nefiind obişnuit cu noile rigori impuse de Bucureşti, a trebuit să treacă. Astfel, pentru o audiţie cu Adrian Sînă, fostul membru al trupei Akcent i-a cerut să înveţe 20 de piese noi într-o singură noapte, cu care să se prezinte la el a doua zi. Vlad le-a învăţat, apoi au urmat încă zece melodii învăţate într-o singură zi şi apoi o colaborare frumoasă, aceasta fiind, după cum el însuşi o recunoaşte, rampa de lansare în muzica mare.
În trupa ADDEI se regăseşte. „Colaborarea noastră a început în martie anul trecut, una foarte frumoasă, dovadă că şi acum continuă. Ultima piesă a fost lansată recent, se numeşte «Sâmbătă seară», o colaborare cu Smiley, figurează pe ultimul album al ADDEI şi chiar am cântat-o în studioul KISS FM. Pe scenă însă e altceva. Acolo suntem tot band-ul şi facem show, spre deosebire de studio, unde munca e altfel, lucrăm uneori şi zece ore, şi chiar mai multe zile, fiindcă fiecare vine cu idei despre cum ar trebui să sune o piesă sau alta. ADDA e foarte receptivă la propunerile noastre”.
Cea mai recentă colaborare a lui Vlad este cu Jorge, unde, în videoclip, asigură partea de chitară, piesa „Cuburi de gheaţă” fiind lansată în cursul lunii iulie.
Tânărul chitarist ne-a mai spus că nu se va opri aici, dorinţa lui, pe termen lung, fiind să-şi întemeieze propria trupă, însă are răbdare şi încredere că totul se va întâmpla la momentul potrivit, când va întâlni oamenii cu care să rezoneze.
„Pe termen scurt, chiar dacă e o perioadă mai delicată acum, cu pandemia de COVID-19, faţă de anul trecut, când am avut 52 de evenimente, nu ascund că mi-ar face mare plăcere să cânt cu ADDA la Caransebeş, fiindcă n-am să uit niciodată, n-am cum, că oraşul m-a primit cu braţele deschise exact atunci când aveam nevoie să ştiu dacă, după primii paşi, sunt pe drumul cel bun al muzicii”, a mai spus Vlad Crânganu.
Georgiana LUCA