Viitorul Caransebeş, la barajul pentru Liga a III-a


AS Oraviţa – Viitorul Caransebeş 0-3 (0-1)

În ultima etapă a actualului campionat al Ligii a IV-a, Viitorul Caransebeş a jucat sâmbătă, 3 iunie, în deplasare la AS Oraviţa, partida fiind decisivă pentru calificarea la barajul de promovare în Liga a III-a, gugulanii având neapărat nevoie de victorie pentru a nu mai avea emoţii privind rezultatul contracandidatei lor, Voinţa Lupac.

După primele minute de tatonare, oaspeţii, susţinuţi de o numeroasă galerie venită de la Caransebeş, care i-a încurajat pe tot parcursul meciului, şi-au arătat intenţiile ofensive, acestea concretizându-se în minutul 10 cu înscrierea primului gol. A fost un corner obţinut de Dumitru pe partea dreaptă, Bona a centrat perfect, iar Vătafu, de la 10 metri, a trimis imparabil cu capul în plasa porţii apărate de Duma.

Gazdele au replicat în minutul 14, tot după un corner, bătut însă de Halas, de pe partea dreaptă, însă lovitura de cap a lui Gal a trecut la câţiva centimetri de poarta caransebeşeană.

Gugulanii au mai avut o fază periculoasă în minutul 20, când Neagu a şutat din alergare de la 18 metri, însă a făcut-o pe direcţia portarului, iar Duma a reuşit să prindă.

Gazdele au irosit o bună ocazie de a înscrie în minutul 32, când, după o fază purtată pe dreapta, mingea a ajuns la Caşeru, care, la 18 metri şi cu toată poarta în faţă, a şutat puternic, însă mingea s-a dus peste transversala porţii lui Birăescu.

Ultima fază importantă a primei reprize s-a consemnat în minutul 43, atunci când Purea a comis un henţ la 17 metri, lovitura liberă executată foarte bine de Suru, plasat, pe lângă zid, fiind respinsă în corner de Duma.

Orăviţenii au început partea a doua mult mai hotărât, acest lucru văzându-se încă din minutul 47, când, după o centrare primită de pe partea stângă, Covaci, aflat la 10 metri, dar în poziţie incomodă, a trimis pe lângă poarta caransebeşeană. Minute bune, gazdele au presat, asta şi pe fondul retragerii gugulanilor, care au preferat să conserve rezultatul decât să-şi mărească avantajul, dar meciul nu a avut continuitate, fiind întrerupt de numeroase faulturi şi accidentări, însă lipsa spectacolului a fost scuzată de ambiţia cu care au evoluat ambele echipe, care, pe fondul uniei călduri sufocante, au făcut o imensă risipă de efort.

Gazdele puteau totuşi egala în minutul 57, când Covaci, pătruns în careul caransebeşean pe aripa stângă, a şutat violent din unghi, la colţul scurt, însă Birăescu a fost la post şi a reţinut.

Şi cum singura armă pe care gugulanii puteau să o folosească a fost aceea a contraatacului, în minutul 66 Neagu a scăpat de la mijlocul terenului şi, deşi talonat de Frumosu şi de Purea, a ajuns la 20 de metri şi a încercat un lob peste Duma, însă balonul s-a scurs agonizant la câţiva centimetri de bara dreaptă a porţii orăviţene. În minutul 73, acelaşi Neagu a profitat de o lansare peste care Şandru a sărit, a avansat pe dreapta şi a şutat violent din marginea careului, însă Duma a reuşit să pareze balonul.

Caransebeşenii şi-au majorat avantajul în minutul 83, în urma unui penalty acordat de Constantin Stamatoiu după ce Purea l-a faultat în careu pe Dovlete, execuţia lui Suru, în dreapta portarului, făcându-l pe Duma să scoată pentru a doua oară mingea din plasă. Ca urmare a intervenţiei neregulamentare, Purea a văzut al doilea galben, şi, implicit, cartonaşul roşu.

Oaspeţii au mai trecut o dată pe lângă gol în minutul 86, când Dovlete, bine servit la 14 metri, a şutat puternic, Duma a reuşit să respingă, însă numai până la Neagu, care, din poziţie bună, a reluat la câţiva centimetri de bara stângă a porţii orăviţene.

În minutul 90+3, Dumitru a stabilit scorul final, după o cursă excelentă făcută pe partea dreaptă, în care s-a debarasat de Frumosu şi, intrat în careu, a şutat plasat, la colţul lung, pe lângă Duma, ieşit la întâmpinare.

A urmat o horă a bucuriei şi victoriei, după care observatorul Marius Popescu le-a înmânat caransebeşenilor cupa şi medaliile de campioni ai Ligii a IV-a Caraş-Severin.

„Sunt bucuros că am reuşit să atingem prima parte a obiectivului nostru, câştigarea campionatului Ligii a IV-a. Dacă la început spuneam că doar vrem să facem spectacol, pe parcurs ne-am dorit titlul de campioni judeţeni, pe care l-am şi obţinut. Sunt mulţumit, dar mai avem două obstacole, două meciuri în care trebuie să dovedim că merităm să fim echipa care reprezintă judeţul Caraş-Severin, obţinând promovarea în Liga a III-a. Dacă nu vom reuşi, tot ceea ce am făcut până în momentul actual este nesemnificativ. Meciul de azi a fost viu disputat, am reuşit să deschidem scorul dintr-o fază fixă, tensiunea şi-a pus amprenta asupra jocului, în prima repriză fazele de poartă au fost mai rare, în partea a doua gazdele încercând să iasă la joc, iar noi am adoptat o tactică defensivă şi am contraatacat, la 1-0 eram campioni… Pe un astfel de contraatac am obţinut un penalty, am dus scorul la 2-0, iar al treilea gol l-am înscris în prelungiri… Una peste alta, suntem foarte bucuroşi, şi eu şi băieţii, şi împreună dorim să le mulţumim suporterilor care au venit de la Caransebeş pentru susţinerea acordată, iar la baraj vom da totul pentru a ne prezenta cât mai onorabil şi, de ce nu, din toamnă să evoluăm în Liga a III-a”, ne-a spus după meci antrenorul Viitorului, Dan Doran.

AS Oraviţa: I. Duma, F. Halas, I. Covaci, O. Băcoi, C. Caşeru, G. Frumosu, N. Gugu (min. 63, F. Lucica), B. Purea, T. Gal, D. Preoteasa, C. Covaci; rezerve: D. Sârbu, I. Hulpan, P. Burcuşel, N. Sârbu. Antrenor, Ciprian Macovei.

Viitorul Caransebeş: C. Birăescu, C. Suru, D. Bona, I. Văcărescu (63, F. Dovlete), L. Vătafu, A. Neagu, O. Bălan, A. Dumitru, D. Şandru. Gh. Văluşescu, C. Arnăut; rezerve: D. Socaci, I. Toboşeru, M. Gheorghescu, B. Gulea. Antrenor, Dan Doran.

A arbitrat la centru Constantin Stamatoiu (Moldova Nouă), asistat la cele două linii de Cristian Voina (Reşiţa) şi Silviu Haramuz (Reşiţa)

Observator: Marius Popescu (Reşiţa).

Meciul de baraj pentru promovarea în Liga a III-a, pe care gugulanii îl vor disputa în compania campioanei judeţului Alba, Şurianu Sebeş, se va juca în sistem tur-retur, în data de 17 iunie la Caransebeş, iar în 24 iunie pe terenul echipei ardelene.

Sorin ROGOZ