Vasile Popovici, artistul care pictează cu gura, pentru sufletul lui


Artistul plastic Vasile Popovici s-a născut în data de 19 martie 1969, la Caransebeş, fiind un personaj aparte în acest domeniu de creaţie. În momentul de faţă este stabilit în municipiul Reşiţa.

Nu a urmat o şcoală de profil şi niciun fel de studii de specialitate, datorită unui sever handicap neuromotor. A învăţat singur să picteze, iar pânzele sale stârnesc uimirea şi admiraţia la toate expoziţiile de artă naivă. De altfel, este singurul artist naiv cu handicap din România, reuşind cu succes să treacă peste problemele de sănătate grave pe care le are, prin artă şi puterea sa de creaţie. Este membru al Cenaclului Artiştilor Plastici Naivi „Vintilă – ARPLANA” din Reşiţa şi al Asociaţiei Persoanelor cu Handicap Neuromotor, filiala Caraş-Severin. Talentul său artistic a fost descoperit de reputatul pictor originar din Caransebeş, Mihai Vintilă.

Lucrează cu dificultate la şevalet, din cauza problemelor de sănătate, şi are mari dificultăţi de mişcare, atât braţele cât şi picioarele fiindu-i afectate încă din copilărie. Pictează ţinând pensula între dinţi, iar în rutina zilnică depinde în totalitate de mama sa, care îi este întotdeauna alături.

A debutat expoziţional în anul 1999, la Muzeul Banatului Montan din municipiul Reşiţa. De atunci, numărul expoziţiilor şi saloanelor naţionale sau internaţionale de artă naivă la care a participat a devenit impresionant.

Sunt în largul meu atunci când pictez. În primul rând, lucrez pentru sufletul meu şi apoi pentru partea financiară, care este una deosebit de precară datorită problemelor mele de sănătate“, a spus artistul plastic Vasile Popovici.

De asemenea, acesta pictează icoane pe lemn, fiind şi autorul volumului autobiografic intitulat „Învăluit de magia culorilor”, apărut în anul 2013. A participat de mai multe ori la taberele de creaţie organizate în localităţile Gărâna, Oraviţa, Pojejena şi Poiana Mărului. Despre viaţa şi creaţiile sale a fost realizat chiar şi un documentar intitulat „Un an cât o viaţă”, difuzat în anul 2001 de TVR Timişoara.

Vasile Popovici a obţinut numeroase premii şi distincţii, printre care un atestat de pictură naivă oferit de o organizaţie franceză, premiile I, II şi III la ediţiile Salonului Internaţional de Artă Naivă Bucureşti, precum şi premii de excelenţă.

Totodată, are lucrări în muzeele şi colecţiile particulare din Reşiţa, Caransebeş, Timişoara, Cluj-Napoca, Bucureşti, Galaţi, Piteşti, Bacău, Iaşi, dar şi peste hotare, în ţări precum Austria, Germania, Franţa, Israel, Iordania, SUA şi Italia.

Vasi POPESCU