Investiţie ratată în zona Caromet


În şedinţa ordinară a Consiliului Local Caransebeş din data de 27 septembrie, punctul cel mai important aflat pe ordinea de zi a fost cel privind organizarea unei licitaţii publice pentru vânzarea a patru loturi de teren din zona Caromet, în suprafaţă totală de 20.000 mp, în vederea realizării unei investiţii. Solicitarea a venit din partea societății Bon Euro Gold&D din Caransebeş, care intenţiona să realizeze aici două unităţi de producţie o fabrică de prelucrare a lemnului și una de prelucrare a metalelor, ceea ce ar fi însemnat crearea a încă 90 de locuri de muncă. Valoarea investiției ar fi urmat să fie de aproximativ 900.000 de euro.

Proiectul a stârnit, aproape ca de obicei, discuţii extrem de aprinse, cauza acestora fiind faptul că aleşii social-democraţi au venit cu unele obiecţii legate de firma care a făcut solicitarea scoaterii la vânzare a terenului, consilierul Florin Bogdea afirmând că societatea a înregistrat datorii la Fisc şi nu este credibilă. Angajaţii Primăriei aflaţi în sală au explicat că scoaterea, în sine, la licitaţie a terenului, nu înseamnă automat şi că firma care l-a solicitat îl va cumpăra, la licitaţie putându-se înscrie oricine şi deci proiectul de hotărâre nu este „personalizat”.

Niciun argument nu a reuşit să clintească decizia luată de consilierii PSD, care s-au opus aprobării acestui proiect, şi, cum, în acest caz, era nevoie de votul a două treimi dintre aleşii locali, hotărârea a căzut.

Consilierii PSD au avut o reticenţă legată de firma care a solicitat terenul în vederea realizării unei investiţii, însă respingerea acestui proiect de hotărâre mie mi se pare un precedent periculos în perspectiva dezvoltării municipiului Caransebeş, pentru că oricum această societate comercială, dacă nu îndeplinea condiţiile cerute de lege, nu s-ar fi putut înscrie la licitaţia pentru achiziţionarea terenului de 20.000 mp. Noi, ca primărie, nu putem să studiem fiecare firmă, ce caracteristici, ce performanţe financiare are, dar, prin caietul de sarcini emis, aceste lucruri se pot decanta”, a spus, după şedinţă, primarul Felix Borcean.

Sonia BERGER