Urmaşii dacilor, pe meleagurile vikingilor


Dacă pentru mulţi dintre români fiordurile Norvegiei par, la prima vedere, un tărâm mult prea îndepărtat, pentru câţiva dintre elevii Liceului Bănăţean din oraşul Oţelu Roşu, relieful coastei de vest a acestei ţări scandinave a intrat în peisajul cotidian, timp de cinci zile, la începutul acestei luni. Astfel, în perioada 4-9 martie, s-a desfăşurat cea de-a doua etapă a proiectului de parteneriat multilateral Comenius „BEING YOUNG IN EUROPE”, realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, gazde fiind de această dată elevii şi cadrele didactice din cadrul „Spjelkavik ungdomsskole”, unitate de învăţământ situată în oraşul norvegian Alesund. Scopul principal al colaborării, în cadrul acestui proiect, este introducerea dimensiunii europene şi promovarea multiculturalismului, iar obiectivele generale vizează îmbunătăţirea calităţii învăţământului prin realizarea unor schimburi de experienţă şi bune practici cu profesori şi elevi din instituţii similare din străinătate, formarea şi dezvoltarea unui spirit de respect faţă de valorile europene prin încurajarea toleranţei şi a dialogului intercultural, implicarea activă a partenerilor sociali la viaţa şcolară prin stabilirea unor relaţii de parteneriat cu părinţii elevilor şi cu comunitatea locală.

Oraşul-gazdă al acestei etape, Alesund, este capitala regiunii More og Romsdal şi este, totodată, unul dintre cele mai mari porturi din Norvegia, fiind un important centru pescăresc, situat chiar la intrarea în pitorescul fiord Storford. Măiestria vikingilor în construirea corăbiilor, în arta navigaţiei şi în comerţul cu peşte a fost transmisă şi urmaşilor acestora, în Alesund existând şantiere navale, ateliere de reparare a ambarcaţiunilor şi fabrici de procesare a peştelui. Întinzându-se pe şapte insule aflate pe coasta de vest a Norvegiei, legate intre ele prin poduri, pontoane sau prin tunele care trec pe sub mare, Alesund-ul nu este doar un centru comercial, ci şi o atracţie turistică, aflându-se nu prea departe de Cărarea Trolilor şi de Geirangerfjord.

Dar, ceea ce face ca oraşul să fie cu adevărat atrăgător, este arhitectura clădirilor, majoritatea faţadelor fiind realizate în stilul Art-Nouveau, cu turnuri şi turle de o mare diversitate, precum şi tot felul de detalii şi ornamente bogate şi viu colorate. La baza acestei schimbări de imagine a oraşului a stat un eveniment tragic, un incendiu produs în anul 1904, care a distrus toate casele din lemn. Ulterior, începând cu anul 1907, oraşul a fost reconstruit din temelii, multe dintre clădiri fiind ridicate din piatră, în stilul arhitectonic al acelei epoci. O altă dovadă a ingeniozităţii şi spiritului practic al norvegienilor constă în faptul că roca extrasă din tunelele care asigură legătura între insulele Alesund-ului a fost folosită în scopul măririi suprefeţei uneia dintre insule, pentru a se putea construi acolo un aeroport.

Echipa Liceului Bănăţean din Oţelu Roşu a avut în componenţă patru elevi – Diana Băilă, Casiana Mihuţ, Cristian Pop şi Răzvan Bidilici, însoţiţi de cadrele didactice prof. Liliana Mihuţ, coordonatoarea proiectului, prof. Amalia Totoştean şi prof. Ion Cubin. Drumul până la Alesund a fost parcurs pe calea aerului, cu plecare de pe aeroportul din Timişoara, şi a avut două escale, una la München, în Germania, şi a doua la Riga, în Letonia, sosirea făcându-se pe aeroportul Vigra, situat pe una dintre insulele oraşului gazdă.

Programul activităţilor coordonate de „Spjelkavik ungdomsskole” a cuprins întâlnirea cu echipele de proiect din cele opt ţări participante şi schimbul de experienţă între membrii următoarelor unităţi de învăţământ: 56. Mittelschule der Stadt Leipzig, Germania – şcoală coordonatoare, responsabil Tina Weber; Spjelkavik ungdomsskole Aalesund, Norvegia – şcoală parteneră, responsabil Tove Skrede; 7th Secondary School of Karditsa, Grecia – şcoală parteneră, responsabil Charikleia Liakou; Istituto Comprensivo „Giuliano Di Roma”, Italia – şcoală parteneră, responsabil Federica de Prosperis; Ozel Sahakyan Nunyan Ermeni Lisesi, Istanbul, Turcia – şcoală parteneră, responsabil Alin Yucel; Escola Secundária Antero de Quental Ponta Delgada, Portugalia – şcoală parteneră, responsabil Dora Morgada; Zespół Szkół z Oddziałami Integracyjnymi im. Orlat Lwowskich Gimnazjum nr. 4 Przemysl, Polonia – şcoală parteneră, responsabil Barbara Kedra, şi Liceul Bănăţean din Oţelu Roşu, România – şcoală parteneră, responsabil Liliana Mihuţ.

Pe lângă participarea la orele de curs, susţinute de profesorii din cadrul „Spjelkavik ungdomsskole” Alesund, programul activităţilor a mai cuprins realizarea unei coregrafii pe muzica imnului proiectului, muzică ce a fost compusă de către echipele participante, cu ocazia primei etape a proiectului, ce s-a desfăşurat la „56 Mittelschule der Stadt Leipzig”, Germania, precum şi pregătirea unor reţete tradiţionale, specifice fiecărei ţări partipante. Cât priveşte activităţile legate de arta culinară, acestea s-au desfăşurat în bucătăria şcolii gazdă, dotată cu toată aparatura necesară preparării diverselor sortimente pregătite de echipele de proiect. Dacă turcii au vrut să impresioneze cu cuş-cuş-ul bogat în mirodenii, protughezii cu reţeta de peşte la cuptor şi italienii cu tiramisu-ul lor, echipa Liceului Bănăţean din Oţelu Roşu a ales o tocăniţă din piept de pui cu mămăligă, oferită tuturor participanţilor, care s-au declarat încântaţi de reţeta românească.

În cadrul proiectului nu au fost neglijate nici activităţile recreative, programul cuprinzând un tur al oraşului cu autobuzul, o vizită la Farul Alnes de pe Insula Godoya, o oprire la Acvariul Atlanterhavsparken (unul dintre cele mai mari acvarii din Europa) şi un prânz la Restaurantul Fjellstua, situat pe una dintre înăţimile Insulei Norvoya, ce oferă o vedere panoramică asupra întregului oraş. O altă vizită importantă a avut loc la Primăria Alesund, unde echipele de proiect au fost primite de city-managerul oraşului, care le-a prezentat câteva date legate de evoluţia comunităţii.

Ultima zi a fost dedicată redactării concluziilor, iar seara, holul central al şcolii gazdă a fost transformat în sală de discotecă, echipele de proiect luându-şi rămas bun pe ritmurile pieselor aflate în topurile internaţionale, un mare succes având melodiile „Sun is up”, „Deja vu” şi „Amazing”, ale compatrioatei noastre Inna, care au fost fredonate de aproape toţi participanţii. Următoarea etapă a proiectului se va desfăşura în Grecia, gazdă urmând să fie 7th Secondary School of Karditsa. Trebuie subliniat faptul că proiectul de parteneriat multilateral Comenius „BEING YOUNG IN EUROPE” este realizat cu sprijinul financiar al Comisiei Europene, în cadrul Programului Sectorial Comenius, al Programului de Învăţare pe tot Parcursul Vieţii, iar, potrivit clauzelor din contractul de finanţare, orice document publicat sau diseminat trebuie să conţină menţiunea referitoare la faptul că, în ceea ce priveşte conţinutul respectivelor declaraţii sau informaţii, acestea reprezintă responsabilitatea exclusivă a autorului, iar Autoritatea Naţională şi Comisia Europeană nu sunt responsabile pentru modul în care conţinutul informaţiei va fi folosit.

Firuţ MIHUŢ